Home blogpost De net wat andere “tosti”: Croque-Monsieur

De net wat andere “tosti”: Croque-Monsieur

by Claudia
De net wat andere "tosti": Croque-Monsieur

Follow my blog with Bloglovin

Tosti of Croque monsieur: wat zijn de verschillen?

De croque monsieur is een luxe tosti en eigenlijk veel lekkerder dan de ‘gewone’. Het verschil tussen de croque monsieur en een tosti is dat een croque monsieur bechamel-kaas-saus en geraspte kaas bevat en dat lekker in de oven onder de grill mag.

Ok het kost misschien ietsie pietsie meer werk dan een tosti, maar dan heb je ook wat. Daarbij is ook een goede oefening in het maken van een roux; Een Roux is een mengsel van warme, gesmolten (room)boter en bloem, dat als basis dient voor sauzen en verschillende soorten soepen. Als je dit eenmaal in de vingers hebt, kun je bijna alle sauzen maken. Ik zal hier nog een apart blog bericht aan besteden. Dus blijf vooral mijn blog volgen, ik heb meer ideetjes dan mijn vingers in een keer kunnen typen.

welke kaas

Meestal gebruik ik 2 of 3 soorten kaas; Tja call me crazy, maar dat maakt het gewoon nog lekkerder allemaal. Voor in de bechamel saus gebruik ik het liefst geraspte gruyere kaas. Dit kun je kant en klaar in een zakje kopen maar je kunt ook een stukje gruyere kopen en zelf raspen. Liefst bij de kaasboer, maar de versafdeling van je supermarkt heeft het meestal ook wel. Voor op/tussen de sneetjes brood kies je een makkelijke te smelten kaas, dus geen 20 of 30+ maar bv een milde roodbonter of een (jong) belegen kaas. Dan als laatste als topping bovenop de croque monsieur nog wat geraspte extra belegen of oude kaas voor wat extra pit.

brood

brood voor een croque monsieur snij ik het liefst zelf, gewoon met een broodmes. Dan kun je het iets dikker snijden zodat de saus er mooi op blijft liggen. Dus haal een lekker brood bij je plaatselijk bakker. De meeste recepten gebruiken hiervoor wit brood, maar niks moet ..heb je liever volkoren dan mag dat natuurlijk ook. Dit geeft overigens een hele andere smaak aan de croque monsieur, dus probeer het gewoon ns. Zelf eet ik nagenoeg nooit wit brood, maar een croque monsieur vind ik stiekem toch lekkerder met wit brood.

croque monsieur NET uit de oven

croque monsieur NET uit de oven

Benieuwd hoe jij een echte en overheerlijke croque monsieur kan maken? Kijk dan maar mee!

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lunch recepten op mijn “lunch” afdeling van deze site.

 

De net wat andere "tosti": Croque-Monsieur

De net wat andere

Print
Aantal porties: 2 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 4 sneetjes brood (iets dikker gesneden)
 • achterham of schouderham
 • (jong)belegen kaas bv. milde roodbonter
 • 75 a 100g gruyere kaas geraspt
 • extra belegen of oude kaas geraspt
 • 25 g boter
 • 30 g bloem
 • 250 a 300 ml volle melk
 • eventueel een scheutje (kook)room
 • peper en zout
 • provencaalse kruiden
 • optioneel: mosterd

Aan de slag

Bechamelsaus 
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer de bloem tot er een glimmende roux ontstaat en voeg de melk toe en eventueel een scheutje room. Roer goed door (met een garde, er mogen geen klontjes inzitten) en breng op smaak met zout en peper. Rasp de kaas en deze toe aan de saus en roer tot dat de kaas gesmolten is. Roer wat provencaalse kruiden er door heen naar smaak.

bechamel-kaas-saus in de maak

Croque Monsieur 
Verwarm de oven op 180 ºC. (ik kies altijd hete lucht met grill functie) Besmeer 4 boterhammen met boter (of alternatief: mosterd) en beleg ze met de ham en kaas en leg er een snee brood op. Leg de boterhammen op een met bakpapier beklede bakplaat, schep een lepel saus bovenop het brood, strooi de geraspte extra belegen of oude kaas erop en bak ze circa 8 minuten in de oven. Garneer met provencaalse kruiden.

alles gedaan, nu de oven in

alles gedaan, nu de oven in

tip: verdeel wat bechamel saus over de snee met ham/kaas en leg dan de 2e snee erop. (dan weer verder als hierboven omschreven) Dan is de croque monsieur nog " kaziger" en romiger.

Eet smakelijk!

De net wat andere "tosti": Croque-Monsieur

De net wat andere "tosti": Croque-Monsieur

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer