Tosti of Croque monsieur: wat zijn de verschillen?
De croque monsieur is een luxe tosti en eigenlijk veel lekkerder dan de ‘gewone’. Het verschil tussen de croque monsieur en een tosti is dat een croque monsieur bechamel-kaas-saus en geraspte kaas bevat en dat lekker in de oven onder de grill mag.
Ok het kost misschien ietsie pietsie meer werk dan een tosti, maar dan heb je ook wat. Daarbij is ook een goede oefening in het maken van een roux; Een Roux is een mengsel van warme, gesmolten (room)boter en bloem, dat als basis dient voor sauzen en verschillende soorten soepen. Als je dit eenmaal in de vingers hebt, kun je bijna alle sauzen maken. Ik zal hier nog een apart blog bericht aan besteden. Dus blijf vooral mijn blog volgen, ik heb meer ideetjes dan mijn vingers in een keer kunnen typen.
welke kaas
Meestal gebruik ik 2 of 3 soorten kaas; Tja call me crazy, maar dat maakt het gewoon nog lekkerder allemaal. Voor in de bechamel saus gebruik ik het liefst geraspte gruyere kaas. Dit kun je kant en klaar in een zakje kopen maar je kunt ook een stukje gruyere kopen en zelf raspen. Liefst bij de kaasboer, maar de versafdeling van je supermarkt heeft het meestal ook wel. Voor op/tussen de sneetjes brood kies je een makkelijke te smelten kaas, dus geen 20 of 30+ maar bv een milde roodbonter of een (jong) belegen kaas. Dan als laatste als topping bovenop de croque monsieur nog wat geraspte extra belegen of oude kaas voor wat extra pit.
brood
brood voor een croque monsieur snij ik het liefst zelf, gewoon met een broodmes. Dan kun je het iets dikker snijden zodat de saus er mooi op blijft liggen. Dus haal een lekker brood bij je plaatselijk bakker. De meeste recepten gebruiken hiervoor wit brood, maar niks moet ..heb je liever volkoren dan mag dat natuurlijk ook. Dit geeft overigens een hele andere smaak aan de croque monsieur, dus probeer het gewoon ns. Zelf eet ik nagenoeg nooit wit brood, maar een croque monsieur vind ik stiekem toch lekkerder met wit brood.
Benieuwd hoe jij een echte en overheerlijke croque monsieur kan maken? Kijk dan maar mee!
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer lunch recepten op mijn “lunch” afdeling van deze site.