Home blogpost Goed gevulde Middeleeuwse soep

Goed gevulde Middeleeuwse soep

by Claudia
Middeleeuwse soep in een broodje
Goed Gevulde Middeleeuwse soep.

Voor mijn middeleeuws etentje wilde ik graag een voorgerecht wat ik niet op of in een apart bord of kom wilde serveren. Dus ik dacht aan soep in een broodje. Allebei Middeleeuws dus zoek zoek. Ik kwam een gerecht tegen van een Medieval Pottage stew.  Pottage is simpel vertaald ” moes” dus eigenlijk een soort dikke goedgevulde soep. (a la erwtensoep) Niet helemaal wat ik wilde, dus dat passen we een beetje aan zodat het een (iets dunnere) goedgevulde middeleeuwse soep werd. Want de ingredienten en het verhaal erachter spraken me wel aan.

Dit gerecht werd in de Middeleeuwen door boeren gemaakt en gegeten. Propvol groenten en granen, maar geen vlees dus ook geschikt voor de vegatarische en vegan keuken en mega gezond. Good stuff!

Ingrediënten

Je hebt er een hoop verschillende soorten groenten en kruiden voor nodig, maar geloof me..ook al verdient de soep misschien geen schoonheidsprijs qua looks..hij is super yummy!

Ik gebruik in het recept voor de groent de inhoudsmaat ” cup” omdat het wel zo makkelijk is met zo’n maatje. Ik zet de grammen er wel achter, maar het is een beetje ongeveer..beter iets meer dan iets te weinig groenten. Per groenten had ik ongeveer 1,5 handje vol zeg maar.

Serveren

Zoals gezegd wilde ik de soep niet in een kommetje serveren, dus ik bedacht me om Italiaanse bollen te kopen en uit te hollen. Die bollen eet je dan wel niet op (kan wel, maar dan denk ik dat je het nagerecht niet haalt, als je het hele middeleeuwse menu wil maken ;-)). Mocht je alleen de soep maken dan kun je ‘m ook als maaltijdsoep eten met of zonder broodje. Of met een andere lekker brood erbij kan natuurlijk ook! Bij het Middeleeuwse menu maakte ik ook nog een lekker stevig brood met venkelzaadjes en spekblokjes erin; maar dan is het niet meer geschikt voor vegetarisch of vegan eten natuurlijk.

broodjes uithollen voor middeleeuwse soep

broodjes uithollen voor middeleeuwse soep

Nou tot zover wat ik wilde vertellen, nu volgt het recept ..probeer het uit en heb je vragen dan:

Zelf maken of heb je vragen?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer soeprecepten op mijn “soep” afdeling van deze site.

Middeleeuwse soep in een broodje

Goed gevulde Middeleeuwse soep

Print
Aantal porties: 4-6 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 3 voted )

Ingrediënten

 • 1 cup (ca 125g) wortelen in stukjes
 • 1 cup (1 middelgrote) pastinaak in stukjes
 • 1 cup (1 middelgrote) ui grof gehakt
 • 1 cup (ca 125g) champignons in stukjes
 • 1 cup (ca halve stengel) prei in stukjes
 • 1 cup (ca 1/4 kool) chinese kool gesneden
 • 1 cup (ca 125g) sperzieboontjes in stukjes
 • 1,5l groentebouillon
 • 1 laurierblaadje
 • 1/2 theelepel gedroogde salie
 • 1/2 theelepel gedroogde tijm
 • 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1/2 cup (ca 120 ml) rode wijn (liefst droge, ik nam merlot)
 • 1 theelepel balsamico azijn
 • 3/4 (ca 65g) cup havermout

Aan de slag

Schil, was en snij alle groenten.

Zet een pan op het vuur en doe er 1/4 cup (ca 60ml) van de groentebouillon in en verwarm deze. Voeg de wortelen, pastinaak en uien toe , breng aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de champignons, prei, kool en de boontje toe en laat het nog ns 5 minuten pruttelen.

Voeg de rest van de groentebouillon toe samen met de kruiden en de wijn; Goed roeren en laat het 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.

Voeg nu de havermout toe, blijf roeren en laat de soep nog 15 a 20 minuten zachtjes koken zonder deksel en roer af en toe. Wordt de soep te dik voeg dan nog wat water toe. Te waterig? voeg dan nog wat havermout toe.

Voeg nu de azijn toe, verwijder het laurierblaadje en serveer de soep in het broodje. Ik kreeg ongeveer 2 flinke soeplepels in het broodje maar er kan altijd bijgevuld worden 😉

Ter decoratie had ik nog een peterselie toefje aan de soep toegevoegd voor het serveren, maar dat is optioneel.

Eet smakelijk!

Middeleeuwse soep in een broodje

Middeleeuwse soep in een broodje

 

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer