Home blogpost Lekker uit de oven: Griekse Moussaka

Lekker uit de oven: Griekse Moussaka

by Claudia
Griekse Moussaka
Genieten

Heerlijk grieks ovengerecht: beetje werk en aandacht maar als beloning een hoop gezelligheid en vakantiegevoel thuis aan tafel.

Liefde gaat door de maag zeggen ze wel ns; maar eigenlijk is het ook wel zo. En dan bedoel ik niet alleen nieuwe liefdes of eerste dates; gewoon zelfs op een doordeweekse dag een beetje aandacht besteden aan het eten en dan lekker aan tafel je dag bespreken, of gewoon met vrienden over alledaagse dingen kletsen, lol maken en ondertussen genieten van een heerlijk gerecht. Maar ook alleen, neem de tijd om van je eten te genieten, waarom niet! Een beetje quality tijd is altijd goed in deze toch al drukke wereld. Geniet van de kleine dingen, kijk ns om je heen en er is zoveel moois te zien, als je het maar wil zien!

Moussaka

Griekse Moussaka (grieks: μουσακάς, moussakas) is een traditioneel gerecht op basis van Aubergine.

Ik maakte dit gerecht voor mijn goede vriend Mark en mezelf op een vrijdagavond.  Het duurt wel even voordat ‘ ie klaar is dus hou er even rekening mee als je Moussaka wil maken. Je bent er ongeveer wel een uur mee bezig ongeveer; Het recept is voor 2 a 3 personen, dus ben je in een groter gezelschap dan kun je alles event. verdubbelen OF je maakt er nog meer Griekse gerechten bij. Zo maak je je eigen Grieks themadiner voor je gasten en jezelf.

Ook al zitten er gezeefde tomaten en aubergine in, ik vond toch dat er nog iets meer groente bij moest. Een griekse salade is altijd lekker en simpel te maken; dus terwijl de Moussaka in de oven staat maak je de salade en zo kan alles tegelijk op tafel.

Materialen op de foto

Een aantal maanden geleden opende een super leuke nieuwe woonwinkel haar deuren: Mi Casa Valkenburg. Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.

Op de foto zie je dan ook enkele van hun producten waar ik dus blij van wordt. Met veel plezier show ik jullie dan ook zo nu en dan mijn gerechten in en met hun spulletjes. Niet altijd en niet alles natuurlijk maar dat lijkt me logisch, mijn kast staat vol met zat leuke spulletjes die ik in de loop der jaren verzameld heb of al jaren in familiebezit zijn.

De ovenschotel bijvoorbeeld is een keramische schaal die ik via een Allcrea klant gekregen heb. Nou ja, de schaal kwam uit het huis van zijn zus (moest leeg voor de verkoop) en stond met een aantal items bij hem thuis onder het motto: moet ik nog weggooien. Weggooien? Neee dan wil ik graag de schaal hebben als het mag. Maar natuurlijk was het antwoord!

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer  recepten op mijn ” recepten”  afdeling van deze site.

Griekse Moussaka

Griekse Moussaka

Print
Aantal porties: 2-3 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 1 grote aubergine, gewassen en over de lengte in niet te dikke plakken gesneden
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
 • 300 g rundergehakt
 • 1 kaneelstokje
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 takje tijm
 • 1 tl suiker
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 400 g gezeefde tomaten
 • peper en zout
 • Paar takjes peterselie, fijngehakt
 • olijfolie (ik gebruik naast een fles ook een spray olijfolie)
 • voor de kaassaus:
 • 100 g feta, geraspt (dit kan makkelijk met goede feta en een rasp)
 • 75 g jong belegen geraspt
 • 40 g boter
 • 45 g bloem + 1 el
 • circa 400 ml melk
 • Snufje nootmuskaat
 • verder nog nodig: Hapjes- of wokpan, grillpan, ovenschaal, stukje keukentouw en rasp

Aan de slag

ingredienten voor Griekse Moussaka

ingredienten voor Griekse Moussaka

Verhit de wokpan met wat olie en fruit op laag vuur de ui en knoflook zacht.

Bind het kaneelstokje, laurierblad en tijm aan elkaar vast met een stukje touw.

kruidenbundeltje

kruidenbundeltje

Voeg het gehakt toe aan de ui en roer los (ik gebruik hier kleine spateltjes voor, super handig). Voeg het kruidenbundeltjes, de theelepel suiker, theelepel oregano en 1 eetlepel bloem toe en bak even mee om de bloem te laten garen.

 

Griekse Moussaka, gehakt mengen

gehakt mengen

Voeg  de gezeefde tomaten toe en breng goed op smaak met peper en zout. Zet de pan op een lager vuur/stand en laat het gehakt lekker pruttelen (deksel op de pan). Roer af en toe even en voeg eventueel een klein scheutje water toe als het mengsel te dik wordt.

Griekse Moussaka pruttel pruttel

pruttel pruttel

Verhit ondertussen de grillpan en laat heel heet worden. Bestrijk de plakken aubergine met olie (ik spray er wat olie op, heel handig die olijfolie pompjes) en grill ze aan beiden kanten in de hete grillpan, totdat ze mooie grillstrepen hebben. Leg de aubergines op een bord en bestrooi met wat gemalen zeezout en ga verder met de volgende plakken.

Gegrilde Aubergines voor de Griekse Moussaka

Gegrilde Aubergines voor de Griekse Moussaka

Vergeet niet om af en toe even te roeren in het gehaktmengsel!

Zet nu ook de oven aan en verwarm op 200graden. Zelf kies ik voor stand hete lucht met grill stand (dan kleurt de kaas mooi)

We gaan nu de bechamel-kaassaus maken:

Begin met het maken van een roux: Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer op laag vuur met een garde enkele minuten door om de bloem te laten garen.

Roux maken

Roux maken

Schenk de melk met scheutjes erbij en blijf goed roeren met de garde, totdat je een dikke en gladde saus hebt. Voeg de feta en andere kaas toe aan de saus (houd van beide soorten kaas wat achter de hand om straks over de moussaka te strooien voor 'ie de oven in gaat) en roer totdat de kaas is opgelost.

Breng de bechamel-kaassaus op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

Griekse Moussaka bechamel kaassaus

Griekse Moussaka bechamel kaassaus

Ovenschaal vullen

Haal het kruidenbundeltje uit het gehaktmengsel en roer de peterselie erdoor. Schep wat van het gehaktmengsel in de ovenschaal, gevolgd door een laag aubergines en herhaal deze laagjes, totdat het gehakt en de aubergines op zijn.

 

Griekse Moussaka om en om stapelen

Griekse Moussaka om en om stapelen

 

Verdeel dan de bechamel-kaassaus erover en bestrooi met de achtergehouden geraspte (of verkruimelde) kaas.

Griekse Moussaka klaar voor de oven

Griekse Moussaka klaar voor de oven

Zet de moussaka nu voor ca 20 a 25 minuten in de oven, totdat de kaas mooi bruin is.

Ondertussen kun je nog een lekker salade maken van bijv. komkommer, rode ui, tomaatjes, (zoete) paprika en fetakaas. Als dressing gebruik ik voor een griekse salade heel simpel olijfolie met klein beetje balsamico of witte wijnazijn, peper, zout en oregano (gedroogd en vers).

Griekse salade

Griekse salade

 

 

Griekse Moussaka

Griekse Moussaka

 

EET SMAKELIJK!

Griekse Moussaka

aanvalluh!

 

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer