Home blogpost Een geslaagd Middeleeuws etentje

Een geslaagd Middeleeuws etentje

by Claudia
middeleeuwse volkoren appeltaart

Zoals al eerder deze week aangekondigd ..het Middeleeuws etentje!

Gisteren was het dan zover, gasten waren uitgenodigd, decoratie en boodschappen verzameld en dus bleef nog over: koken en bakken!

Menu samenstellen

Ik heb in de loop van de week een hoop recepten bekeken, zowel op internet als die ik mijn goede vriend Nick (een van de gasten) al eerder gekregen had. Ook heb ik me maar ns ingelezen over het eten in de Middeleeuwen, best interessant zo leer je nog ns wat. Uiteindelijk heb ik dan een menu samengesteld:

Voorgerecht: medieval pottage stew/soup geserveerd in brood

Hoofdgerecht: hele gevulde kip met mosterdsaus, salade van veldsla en gebakken pastinaak, een middeleeuws brood met venkel en spekblokjes, champignonpastei uit de oven.

Nagerecht: middeleeuwse volkoren appeltaart

Alles met brood, trappist kaas van Gerlachus worst, druifjes en honingbier on the side!

Dus let’s do this!

meel mengsel met venkelzaadjes

meel mengsel met venkelzaadjes

Ingrediënten

Eigenlijk hoefde ik niet al te ” vreemde”  dingen in te slaan om de gerechten te maken, maar niet iedereen heeft standaard boekweitgrutten, venkelzaad en kardemon in huis dat snap ik wel. Maar ook al moet je het apart in huis halen, al deze kruiden en specerijen zijn lang houdbaar en voor veel gerechten te gebruiken.

Bereidingstijd en moeilijkheidsgraad

Ik was met alle gerechten best wat tijd kwijt; ook veel wachttijd, maar ondertussen ben je dan weer aan een volgend gerecht bezig; dus wel even goed kijken wanneer je wat kunt maken. Alle gerechten zijn gemaakt op dezelfde dag het lekkerst, dus ik had niks voorbereid; en dan moet je toch wel even doorpezen voor alles klaar te krijgen. Nu hoef je ook niet alles te maken zoals ik het heb gemaakt; Probeer eerst ns 1 gerecht bijv. of het voorgerecht en een hoofdgerecht.

Moeilijk is het niet echt, maar een beetje kookervaring is wel wenselijk. Zeker omdat sommige recepten ietwat knullig omschreven staan, dus dan vergt enig inzicht. Maar ik heb de recepten uitgeprobeerd en werk ze hier uit zoals ik ze gemaakt hebt, dus dan heb je in elk geval een stuk meer info dan waar ik mee begonnen ben ;-).

En je mag me altijd vragen als iets niet duidelijk is of als je twijfelt over iets, dus gewoon doen! Kan als reactie hier op de website of bv. op Facebook

honing voor in het middeleeuwse brood

honing voor in het middeleeuwse brood

Decoratie

Tja het is wel weer zo’n dingetje van me om de tafel een beetje in de stijl van het geserveerde eten te stylen. Natuurlijk moet ik er wel zin en tijd voor hebben; maar meestal maak ik dat dan wel. Zo ook bij dit etentje. Ik had mam al gevraagd voor wat oude kruikjes etc. en ik heb nog een paar superleuke glaasjes en waterkruikjes op de kop getikt bij de groothandel. Natuurlijk kunnen deze ook voor andere thema’s gebruikt worden, beetje creatief he ;-). Voor de basis koos ik een wit papieren tafellaken en een rode loper, zette wat kaarsen in een mexicaans/spaans kommetje (lijkt best middeleeuws), serveerde ik alvast een schaal druiven  en plaatste de kruikjes, vazen en een “nep” schapenvel op tafel.

middeleeuwse tafeldecoratie

middeleeuwse tafeldecoratie

middeleeuwse tafeldecoratie

middeleeuwse tafeldecoratie

Vrij basic maar ja ..Middeleeuwen he. De rest van de decoratie komt eigenlijk door de gerechten die op tafel gezet worden. Daarbij had ik op spotify een playlist samengesteld met Middeleeuwse muziek (wel een beetje de dans variant haha), dus dan is het eigenlijk best gezellig en sfeervol gelijk!

Recepten

Je zult wel denken waar blijven de recepten, nou deze plaats ik apart en zodra er weer eentje staat zie je ‘m op de site, facebook alsook in dit artikel als link (bij menu samenstellen hierboven) voorbij komen.

 

middeleeuwse volkoren appeltaart

middeleeuwse volkoren appeltaart

 

Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer