Home blogpost Voorbereiding en planning Middeleeuws etentje

Voorbereiding en planning Middeleeuws etentje

by Claudia
Middeleeuws eten, I’m on a mission!

a.s. vrijdag komen onze goede vrienden Nick en Mark bij ons eten; Nick was een tijdje terug jarig en we hebben hem een middeleeuws etentje beloofd dus dan moet dat ook gepland worden. Nick heeft o.a Researchmaster: Ancient, Medieval, and Renaissance Studies gestudeerd (hoop dat ik het allemaal goed zeg) dus tja dan heb ik natuurlijk een uitdaging hahah.

Ik kreeg al wat recepten van Nick doorgestuurd en ben zelf ook nog ns aan het researchen geslagen en heb een mooi menu samengesteld denk ik. Geen van de recepten heb ik ooit gemaakt of gegeten dus we gaan het beleven. Ik deel de recepten dan ook pas na het uitproberen (laat dat maar aan ons over dan). Tijdens het lezen van allerhande oude recepten komen er allerhande tafelmanier naar voren: zo denken we bij middeleeuwse feesten  al snel aan braspartijen, ongemanierdheid en gebrek aan hygiëne. Maar vanaf de 12e eeuw waren reinheid en beleefdheid een deugd. Boeren, neus ophalen en spugen mochten alleen nog als je het met stijl deed. Ik bedoel maar ..

middeleeuwse tafel

middeleeuwse tafel

Ik vond op deze pagina van historianet best interessante details (luchtig geschreven) inzake het eten in de Middeleeuwen://historianet.nl/cultuur/gastronomie/in-middeleeuwen-niet-spugen

Ook aan decoratie is gedacht: mam had nog allerhande spullen thuis wat ik mooi kan gebruiken; we maken er een middeleeuwse tafel van! natuurlijk toch wel een beetje met een knipoog, alles authentiek gaat me vast niet lukken in 2017, maar ik doe mn best.

Ook aan muziek wordt gedacht, dus ik ga morgen ” even” een playlist maken zodat we in onze moderne woonkamer toch middeleeuws kunnen genieten.

Ik hoor je denken..wat ga je nou maken dan? Nou ik wil nog niet alles verklappen maar het wordt in elk geval een 3 gangenmenu met soep, brood, gevulde kip, salade, pastei, roffioelen, fruit, noten enz.  Er zitten vleesgerechten bij, maar ook vegatarische en vegan recepten dus eigenlijk voor iedereen wel wat. Komend weekend krijgen jullie de recepten en het verslag van vrijdag!

tot snel!

 

You may also like

2 comments

Mark 9 augustus 2017 - 21:50

Awesome! 😀

Reply
Claudia 9 augustus 2017 - 21:53

Jah! 😀

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer