Pastalicious
Verse pasta zoals de biologische tagliatelle die ik in dit gerecht gebruik heb is toch eigenlijk de lekkerste variant. Goede gedroogde pasta kan natuurlijk ook lekker zijn, maar toch ..als het even kan dan liever verse. Ultiem is natuurlijk de pasta helemaal zelf maken. Heel leuk om te doen, maar vergt ook wel even tijd dus dat sla ik vandaag even over.
Laatst meldde ik nog dat ik niet zo vaak pasta maak en nu is het al de 2e keer in 2 weken. Maar ja, heb je wel ns. Daarbij was de insteek eigenlijk dat ik zin had om iets met verse zalm te maken en dan is dit gewoon een heerlijk gerecht. Ook goed geschikt voor door de week omdat het toch vrij snel klaar is.
Zalm
Zalm is een heerlijke vette vissoort en populair vanwege zijn smaak en gezonde eigenschappen. In zalm zit gezond vet, omega 3 vetzuren, wat zorgt voor bescherming van hart- en bloedvaten en remt ontstekingen. Zelf ben ik er ook dol op. Vroeger was zalm echt een luxe vissoort maar tegenwoordig is ie overal verkrijgbaar. En daar heb je dan al weer gelijk het probleem: Ik hou van koken met verse producten van goede kwaliteit en veel smaak. Maar ja, wat is nog gezond tegenwoordig? Het is een lastige vraag om antwoord op te geven. Kwaliteit van voeding is moeilijk te achterhalen als geld verdienen de hoofdreden is van productie. Liefst koop ik wilde zalm uit Alaska, maar die is natuurlijk best wel prijzig. Maar goed, dan maar minder en niet te vaak eten.
Wat zijn kappertjes
Kappertjes zijn de ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn, van de kappertjesplant, Capparis spinosa (uit de kappertjesfamilie Capparaceae). De plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, vooral in Spanje, Frankrijk en Italië. (bron: Wikipedia)
Ze zien er misschien een beetje raar uit maar ik gebruik ze vrij veel, geven een heerlijk smaak en door de kappertjes hoef je bijna geen zout meer aan je gerecht toe te voegen, scheelt ook weer.
Verse blad Spinazie
Als je verse bladspinazie gebruikt lijkt het altijd een hele berg groen, maar er blijft maar een klein hoopje van over. Er loopt een hoop vocht uit de spinazie en dat merk je dan ook. Zorg er wel altijd voor dat de spinazie heel goed gewassen is/wordt want anders eet je er gratis zand bij ;-). Je kunt ook gewassen spinazie kopen, dat scheelt weer wat tijd.
Maar nu.. gaan we aan de slag!
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer pasta recepten op mijn ” pasta” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- Voor de pasta:
- - 250 g verse biologische tagliatelle, gedroogd (of 160 g gedroogd)
- - 50 g (room)boter
- - 100 g kleine champignons
- - 250 g zalmfilet, in blokjes van 2 cm gesneden
- - 2 el kappertjes
- - sap van een ½ citroen
- - 2 dl room
- - 1 el dragon, fijngesneden
- - peper en zout
- Voor de spinazie
- - 400 g verse bladspinazie
- - 1 paprika in blokjes (ik nam een gele, maar neem een kleur naar keuze)
- - 1 sjalotje fijngehakt
- - 1 knoflookteentje fijngehakt
- - 1 el olijfolie
- - 30 g pijnboompitten
- - 30 g mon chou
- - 50 ml room
- - peper en zout
Aan de slag
- rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze lichtjes kleuren (dus blijf er even bij)
omdat we alles tegelijk klaar willen hebben gaan we alles om en om en tegelijkertijd bereiden:
- kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je verse pasta gebruikt: deze hoeft maar een paar minuutjes te koken dus kun je ook nog iets later doen
- Neem de koekenpan en verwarm de boter
- Voeg de champignons toe en bak deze tot ze bruin worden
- voor de spinazie: neem de wokpan, verhit wat olijfolie en fruit de ui en knoflook op matig vuur (laat het niet verbranden) en voeg dan de paprika blokjes toe
- Voeg nu de zalm toe aan de champignons en bak de stukjes een minuut mee
- Voeg de kappertjes toe en blus af met het citroensap. Laat alles 3 minuten pruttelen en voeg daarna de room toe, die je 2 minuten laat inkoken
- Als je verse pasta gebruikt kun je deze nu koken
- Ondertussen voeg je de spinazie toe aan de wokpan; doe even deksel op de pan en schep af en toe om, de spinazie slinkt nu snel. Laat het vocht zo veel mogelijk verdampen of schep/giet er wat uit/af.
- voeg de mon chou en de room toe aan het spinaziemengsel en roer het langzaam om totdat het een romig mengsel is en breng op smaak met zout en peper
- Laat de pasta uitlekken en voeg deze direct toe aan de saus. Voeg nu de dragon toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer direct en eet smakelijk!