Indonesisch met een fusion twist: Rendang Daging met sambal spruitjes
Indonesisch eten, ik hou er van! Zeker zo’n heerlijk stoofgerecht als Rendang Daging. Ik hoor je denken: spruitjes? yep ..nja het was eigenlijk zo dat ik nog spruitjes had en tja ..ik vond an sich de combinatie helemaal niet zo gek. Dus even op onderzoek uit of er meer mensen op dat idee gekomen zijn. En jaa natuurlijk wel! Ik kwam een aantal receptjes online tegen maar vond ze niet echt geschikt, dus dan maar een combi. Gewoon uitproberen. Dat vind ik nou ook zo leuk aan koken, uitproberen, testen en ook ns afwijken van een bestaand recept. Natuurlijk kun je er ook wel ns de plank mee misslaan, maar hey ..je hebt het dan wel ns geprobeerd! Ook de Rendang Daging is mijn uitgeprobeerde versie; heb of wil je een andere dan is dat helemaal prima natuurlijk. Koken is niet alleen leuk en lekker maar ook een creatieve bezigheid.
Boemboe
Veel Indonesische gerechten hebben als basis een boemboe. Een boemboe is een mengsel van specerijen en kruiden en (vaak) ook ui en knoflook. Traditioneel worden de ingrediënten in een vijzel fijngewreven maar je mag ook wel een keukenmachine of staafmixer bakje gebruiken (deed ik ook). Het is echt heel makkelijk om te doen, dus je hoeft echt geen kant- en klare boemboe te kopen uit een pakje. Kan ook best lekker zijn, maar deze is – vind ik – toch veel lekkerder en je weet wat je er in stopt ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo.
Materialen op de foto
De materialen op de foto hierboven zijn van Mi Casa Valkenburg. (onderlegger, handdoek, bord, soepkom, lepel) Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als Nicolas Vahe, IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- Voor de spruitjes:
- - 1 kg spruitjes
- - 2 uien gesnipperd
- - 2 teentjes knoflook gesnipperd
- - 2 theelepeltjes sambal oelek (of meer als je het pittiger wil)
- - scheutje ketjap asin (ongeveer 2 el)
- - 1 el kokosolie
- Voor de boemboe:
- - 1 el sambal oelek
- - 2 tl ketoembar (korianderzaad)
- - 4 sjalotjes
- - 6 teentjes knoflook
- - 1 tl djinten (komijnzaad)
- - 1 cm djahe (gember)
- - 1/2 tl trassi (garnalenpasta)
- - 1 el rietsuiker
- Voor de rendang:
- - 1 kg sukadelappen in grove stukken van ca 4 cm
- - 1 el kokosolie
- - 1 el natuurazijn
- - 750 ml kokosmelk
- - 1 stengel sereh (citroengras)
- - 3 blaadjes laurier
- serveer met witte rijst en kroepoek
Aan de slag
- Zet alle ingrediënten klaar
- maak de boemboe door alle ingredienten bij elkaar in de keukenmachine of vijzel en maal deze tot een dikke pasta
- verhit de kokosolie in een ruime (stoof) pan en bak het vlees mooi bruin
- voeg de azijn en de boemboe toe aan het vlees en 5 minuten mee
- schenk nu de kokosmelk erbij
- kneus de sareh (citroengras stengel) en leg deze samen met de laurierblaadjes in de pan erbij.
- breng alles aan de kook, draai het vuur laag en doe de deksel half op de pan.
- Laat dit alles minstens 2 uur pruttelen en roer af en toe waarbij je check of het vlees al lekker zacht is.
- Maak ondertussen al de spruitjes schoon
- kook of stoom de spruitjes 15 minuten (ze moeten niet helemaal zacht zijn, beetje bite nog)
- snipper de uitjes en de knoflook
- verhit de wok en voeg de kokosolie toe
- roerbak nu de uien en knoflook totdat ze glazig zijn (laat ze niet verbranden)
- voeg nu de sambal toe en roerbak even mee
- nu gaan de spruitjes erbij en roer alles lekker om zodat alle smaken zich mooi vermengen
- voeg nu nog een scheutje ketjap toe en roer alles een paar minuten om. (het is niet de bedoeling dat de spruitjes zwemmen dus niet te veel ketjap in een keer
Serveer met witte rijst en kroepoek en eet smakelijk!
2 comments
Tip voor de rendang: wok in een lichtjes met olijfolie ingesmeerde anti-aanbakpan een handvol droge geraspte kokos. Na een tijdje begint de kokos te kleuren. (laat de kokos niet verbranden!). Als de kokos een mooi lichtbruine kleur heeft, doe je het in de pan met rendang (het sist even) en roer het goed om. Dit maakt de rendang wat voller van smaak. De hete spruitjes waren heerlijk Claudia!
Thanks voor de tip yvon! Ik zal het de volgende keer zeker ook ns proberen. Ja lekker die spruitjes he!