Home Receptenbekende koks lekker herfst: stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

lekker herfst: stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

by Claudia
stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes
 stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

Dit recept kwam ik – meen ik – een jaar geleden ongeveer tegen tijdens een programma van 24kitchen. Rudolph van Veen noemde het een herfsstamppot ..dus ik dacht dat proberen we ns even uit. En deze stamppot viel hier in huis heel goed in de smaak. Sindsdien heb ik m al een aantal keer gemaakt en hij bevalt nog steeds. Dus daarom wil ik jullie deze stamppot dan ook even laten zien. Echt ns proberen! Weer ns wat anders dan boerenkool en andijviestamppot (niks mis mee overigens). Met name de combinatie van spekjes, kastanjechampignons, macadamia noten en honing samen met de snijbonen is echt heerlijk. Ik heb de hoeveelheden en kooktijden iets aangepast aan het recept van Rudolph, dus zoals het hier staat maak ik het recept en is ie heerlijk.

extra

Als extra maakte ik er nog wat simpele gehaktballetjes bij. Hoeft niet, maar is wel lekker. Ik maakt de gehaktballetjes simpel van gekruid half om half gehakt, een eitje, wat broodkruim, extra peper, nootmuskaat en karwijzaad. Vooral deze laatste is echt super lekker in  gehakt. En mochten de gehaktballetjes niet op gaan, dag 2 zijn ze zeker zo lekker en ook daarna nog wel een aantal daagjes.

Karwijzaad of komijnzaad

Kummel is afgeleid van het Duits en is een andere benaming voor karwij, terwijl komijn een ander specerij is met een vergelijkbare smaak. Om de verwarring compleet te maken wordt karwij ook wel wilde komijn genoemd. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als van komijn, gebruik de specerij dus met mate. Karwijzaadjes zijn lekker in hartige gerechten, maar ook in brood of cake.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

 

stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

lekker herfst: stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

Print
Aantal porties: 4 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 125ml crème fraîche
  • 250g spekblokjes
  • 250g kastanjechampignons
  • 50g macadamianoten
  • 2el honing
  • 600g snijbonen
  • optionele gehaktballen:
  • 500g hoh gehakt
  • 1 ei
  • 2el broodkruim
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl karwijzaad
  • zwarte peper

Aan de slag

  • Zet alle ingrediënten klaar

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    zet alle ingrediënten klaar

  • Breng 2 pannen met water aan de kook.

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    kook de aardappelen

  • Schil en snij de aardappels in  stukken. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Giet af en stoom ze droog. Pureer de aardappels met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met de crème fraîche en breng op smaak met versgemalen peper

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    creme fraiche erbij

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    stampen stampen stampen

  • Kook de snijbonen in circa 10 minuten beetgaar. Giet af.

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    snijbonen ca 10 minuten koken

  • Als je de gehaktballetjes ook maakt, meng dan het gehakt (tijdens de kooktijd van de aardappelen en de snijbonen) met de extra ingrediënten en maak er balletjes van; Zet een pan op het vuur en braad ze rondom bruin.

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    simpele gehaktballetjes

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    gehaktballetjes in de pan

  • Verwarm een pan en bak de spekblokjes in circa 5 minuten krokant.

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    spekjes de pan in

  • Snij de champignons in vieren.
  • Hak de noten grof.
  • Voeg de champignons en noten toe aan de spekblokjes en bak circa 5 minuten mee. Voeg de honing toe aan de spekjesblokjes en verwarm op laag vuur circa 2 minuten.

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    macadamia noten erbij

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    honing bij de spekjes en champignons

  • Kook de snijbonen in circa 10 minuten beetgaar. Giet af.
  • Roer de spekblokjes met champignons en de snijbonen door de puree.

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    champignons en honingspekjes erbij

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    voeg nu nog de snijbonen toe

    stamppot met snijbonen, kastanjechampignons en honing spekjes

    aanvalluh!

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer