Home blogpost That was Halloween…een korte blik in mijn halloween wereld

That was Halloween…een korte blik in mijn halloween wereld

by Claudia
halloween decoraties
Halloween

Ik start dit blogbericht NA Halloween, maar goed ..Halloween..super leuk vind ik dat! Al jaren ..ook toen het hier nog niet zo bekend was; mja dat krijg je als je vaker in de VS geweest bent en ja natuurlijk helpen films en series ook mee.
Met halloween organiseer ik wel vaker een klein get together met vrienden die ook wel van de halloween houden, zo ook dit jaar. We verkleden ons in de halloween sfeer (de een wat minder dan de ander), we kijken horror films (tot iemand in slaap valt ..meestal ik haha), ik maak een halloween food buffet en ” versieren”  we het huis en dit jaar deden we nog een murder mysterie spel..althans dat was de planning ..een onderdeel van het spel werkte niet goed en zo konden we niet verder. Maar fun was het zo wie zo.

halloween claudia

it’s me the (good) witch

Wat is halloween eigenlijk

Op Wikipedia vond ik dit:

Halloween is een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Inmiddels wordt het feest ook steeds populairder in Nederland, België en andere Europese landen.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar halloweenfeesten.

Dus ..Halloweenfeestjes zijn voor “jonge volwassenen” haha..nou ja, je bent zo oud als je je voelt niet waar?

Volgens de Geschiedenis (ook bron: Wikipedia)

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.[1] In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain(uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Keltengevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

In de 9e eeuw stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.

Halloween decoraties

Ik heb inmiddels een hele verzameling halloween decoraties, gekocht, gekregen en elk jaar knutsel ik zelf er nog wel wat bij.

Halloween decoraties

voordeur decoreren

halloween voordeur

bezig met de voordeur

 

 

 

 

 

 

 

halloween decoraties

halloween decoraties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo maakte ik dit jaar “trapspookjes” ; heel simpel gemaakt van een papieren boterhamzakje, een stukje karton, een waterproof marker en een theelichtje op batterij.

halloween trap spookjes

materiaal voor de spookjes

halloween trap spookjes

spook gezichtjes tekenen

halloween trap spookjes

halloween trap spookjes

Ook maakte ik natuurlijk een halloween pompoen voor buiten aan de voordeur. Altijd even een werkje ..nja ..het uithollen van de pompoen is wel even werk, maar ik heb ontdekt dat het met een ijslepel..zo een voor bolletjes ijs te scheppen.. heel makkelijk gaat!

halloween pompoen

let’s do this

halloween pompoen

klaar voor de operatie

halloween pompoen

dak dr af!

halloween pompoen

met een ijsschep gaat het prima

halloween pompoen

klassieke halloween pompoen

halloween pompoen

even testen in de keuken

 

Voor het buffet maakte ik nog kaartjes in de vorm van een grafsteen met alternatieve namen erop voor de gerechten.

halloween buffet kaartjes

karton uitknippen

halloween buffet kaartjes

halloween buffet kaartjes

Halloween Food

Op het halloween buffet had ik:

  • pompoensoep (witches brew)
  • Caribische Stoofschotel met cacao (zombie stew)
  • Vegan brownies (graveyard cake)
vegan brownies

Grave yard cake aka vegan brownies

  • Kaasstengels (cheese broomsticks)
halloween food

cheese broomsticks

  • een schaal met rauwkost en een pompoen die olijven “braakt”
Halloween Buffet

Halloween Buffet

  • pompoen bonbonnetjes
Halloween Buffet

Halloween Buffet

  • divers. halloween snoep

Alles gedecoreerd op een zwart tafellaken met een loper van nep bloedspetters. Dan nog wat nep insecten zo her en der en we komen al een heel eind.

halloween decoraties

halloween decoraties

De recepten voor de pompoensoep en stoofschotel volgen snel op dit blog!

En dan is er nog het uitproberen van een bad-cadeautje wat ik van mn bff kreeg:

Halloween badderen

heerlijk van Lush

Halloween badderen

Halloween badderen

Halloween badderen

Halloween badderen

 

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer