Home blogpost Kook de Klassieker: Lasagne

Kook de Klassieker: Lasagne

by Claudia
Kook de Klassieker: Lasagne
Kook de Klassieker: Lasagne

Comfortfood vind ik dat ..allereerst het maken: duurt even maar dan heb je ook wat. Daarbij is het een prima ontstress moment, voor mij dan; Eten is dan ook weer een feest en ik maak het liefst lasagne voor 2 dagen, dan is ie misschien nog wel lekkerder. Dus tip van mij: neem ns lekker de tijd om dit gerecht te maken, zet een lekker muziekje op en geniet ervan!

Lasagne opties

Zo wie zo een heerlijk gerecht om te variëren die Lasagne. Zo is de combinatie kip – tomaat – paprika – spinazie ook heerlijk. Die maakte ik vaak toen ik pas om mezelf woonde (alweer meer dan twintig jaar geleden haha) en er vrienden kwamen eten. Ook weer een tip, woon je alleen maar wil je niet altijd alleen eten, nodig vrienden, kennissen of familie uit. Deel de kosten eventueel en het is reuze gezellig. Daarbij kookte ik toen al graag en wat is nou leuker om voor iemand te koken en dingen uit te proberen.

Lasagne recept

Klassieker of niet, natuurlijk is er niet HET Lasagne recept. Bijna elke kok, bekend of onbekend, hobby of professioneel, heeft zo wel een lasagne recept. En dat is juist leuk! Blijven uitproberen en testen; Dit recept is er ook een van een beetje van mezelf, een beetje van een recept van Jamie Oliver en een beetje van andere recepten die ik al ns uitgeprobeerd heb. En wie weet kom ik wel weer iets anders tegen waarvan ik denk, hmm..dat kunnen we ook nog wel ns erbij doen of juist weg laten; maar voor nu is dit mijn favoriete recept van de klassieke lasagne met gehakt, tomaat en kaas.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkere stoofgerechten recepten op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Kook de Klassieker: Lasagne

Lasagne

Print
Aantal porties: 4-6 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • Voor de bechamel saus:
  • 750 ml melk
  • 1 laurierblaadje
  • 75 g ongezouten boter
  • 75 g bloem
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • Voor de gehakt-saus:
  • 100 gr. pancetta, gehakt
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 2 wortels, fijn gesneden
  • kleine bos basilicum, blaadjes los van de steeltjes halen
  • 4 tenen knoflook, dun gesneden
  • olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 2 blikken gepelde à 400 g
  • scheut water
  • verder nog:
  • verse lasagnevellen (ik had een schaal van ongeveer 30x30x10 en had genoeg aan een pak verse lasagnevellen van AH)
  • stukje parmezaanse kaas (en een rasp)
  • 250gr. halve cherrytomaatjes (ik naam nog een maatje kleinere tomaatjes, rivolo tomatjes)
  • 1 bol mozzarella

Aan de slag

  • Zet alle ingrediënten klaar
    Kook de Klassieker: Lasagne

    alles staat klaar

  • Bechamelsaus:
    - Verwarm de melk met het laurierblad in een kleine pan op matig vuur. (De melk mag niet koken!)

    Kook de Klassieker: Lasagne

    melk met laurier

    - Smelt ondertussen in een andere pan de boter en roer de bloem erdoor.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    smelt de boter

    - Klop dan langzaam de hete melk (haal het laurierblaadje er uit) in scheutjes erdoor tot het mengsel glad is.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    melk erbij in etappes en goed blijven roeren

    - Breng op smaak met  wat zout en peper
    - Blijf 5-10 minuten roeren op laag vuur, tot de saus dik is.
    - Maak hem af met geraspte nootmuskaat.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    nog wat nootmuskaat toevoegen

  • Gehaktsaus:
    - Plaats een grote pan op matig vuur en bak de pancetta samen met een scheutje olijfolie en de kaneel goudbruin.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    Pancetta en kaneel

    - Voeg de ui en wortel toe.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    Wortel en ui erbij

    - Hak de basilicumstelen (dus zonder de blaadjes) en voeg ze toe met de knoflook.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    knoflook en basilicumsteeltjes erbij

    - Laat bakken tot de groenten zacht zijn.
    - Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak het in 10 minuten rul en bruin.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    gehakt erbij

    - Voeg de tomaten uit blik, een scheut water en de helft van de basilicumblaadjes toe en breng aan de kook.

    Kook de Klassieker: Lasagne

    gepelde tomaten toevoegen

    Kook de Klassieker: Lasagne

    basilicum erbij

    - Leg het deksel op de pan en laat de saus ca 45 minuten sudderen, tot hij dik is. (is ie te dik, voeg dan weer scheutje water toe)

  • Verwarm de oven voor op  180 °C.
  • Wrijf een oven schaal in met olie.
  • Leg wat lasagnebladen op de bodem. (soms even passen en meten 😉 )
    Kook de Klassieker: Lasagne

    lasagnevellen onderop

  • Voeg een laag vleessaus, wat bechamelsaus en wat geraspte parmezaan toe.
    Kook de Klassieker: Lasagne

    gehaktsaus erop

    Kook de Klassieker: Lasagne

    bechamelsaus erop

  • Maak zo meer lagen en eindig met een laag lasagnebladen en dan een laag bechamelsaus.
  • Verdeel de (cherry)tomaatjes, de overgebleven basilicumblaadjes en de mozzarella erover en bestrooi er als laatste met geraspte parmezaan.
    Kook de Klassieker: Lasagne

    tomaatje erop

    Kook de Klassieker: Lasagne

    basilicumblaadjes erop

    Kook de Klassieker: Lasagne

    mozzarella erop

    Kook de Klassieker: Lasagne

    parmezaan erop

  • Bak de lasagne ca 25 minuten (hou het ff in de gaten dat ie niet te bruin wordt, maar wel dat de mozzarella een mooie lichtbruine kleur geeft)
    Kook de Klassieker: Lasagne

    Kook de Klassieker: Lasagne

    EET SMAKELIJK!

Kook de Klassieker: Lasagne

eet smakelijk

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer