Enchilada’s met nachos en guacamole
Eet je wel ns mexicaans? Vast wel..ik word er in elk geval altijd blij van. Ook leuk om te maken als je een etentje gepland hebt met vrienden. En als thema voor een tuinfeest (ik spreek uit ervaring) is het ook top! Nu maakte ik deze enchilada’s voor ons tweetjes op een “normale” zaterdag en dat kan natuurlijk ook! Ok ik heb niet gelijk niet al mijn mexicaanse decoratiedoos van zolder gehaald (ja die heb ik hahah) maar een beetje in stijl is toch altijd weer feestelijk vind ik.
Gehaktdag slager
De meeste slagers (nja die wat ik ken hier in de buurt in elk geval) hebben op woensdag gehaktdag. Vaak hebben ze dan meer soorten dan normaal (met bepaalde kruiden erin) en tegen een aangenaam prijsje.
Zo haalde ik dus deze week bij Keurslagerij Keulen in Hulsberg: Mexicaans gehakt. (Ze hebben nog veel meer soorten, zoals stroganoff gehakt, allemaal heerlijk!) Daar heb ik dit gerecht dus ook mee gemaakt. Heb je nou geen slager in de buurt met Mexicaans gehakt dan kun je het natuurlijk ook zelf kruiden. Je kunt een kant-en-klare kruidenmix kopen bij de supermarkt of je mengt het zelf. Ik zal binnenkort een item wijden aan kruidenmixen die je zelf kunt samenstellen.
Mexicaanse decoratiedoos
Yep, die heb ik dus (samen met nog meerdere thema’s maar daarover een ander keertje meer)! Ooit ontstaan toen we een bbq feestje hadden voor ca 50 personen met als thema “Mexico”. Zo kocht ik via Marktplaats een aantal super leuke dingen, waaronder een traditioneel tafellaken met van die leuke kleurtjes, ponchos, sombrero’s etc. Nu is een bbq feestje voor 50 personen best wel veel, zeker als je qua eten alles zelf wil doen en alles weer tot in de puntjes zo moet zijn zoals ik dat in gedachten had. Ja als je het doet doe je het goed denk ik dan maar. Maar wel super leuk om te doen, alhoewel..ik momenteel de kleine bescheiden thema etentjes leuk vind; En dan is zo’n tafellaken etc best leuk om het geheel in style te serveren 😉 Helaas heb ik geen foto’s van alleen de decoratie en/of het buffet dussss..ik denk dat het weer ns tijd wordt voor een Mexicaans thema etentje/buffet ..(note to myself)
Bijgerechten
Je kunt zat bijgerechten bedenken bij deze Enchilada’s, maar ik koos deze keer voor nachos (tortillachips met paprika, rode ui en kaas uit de oven) en zelfgemaakte guacamole (heeerlijk!).
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer lekkere stoofgerechten recepten op mijn ”recepten” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- 6 grote bloemtortilla’s
- 1 witte ui
- 1 rode ui
- 1 sjalotje
- 1 bosuitje
- 1 zoete paprika
- 1/2 courgette
- potje gemengde bonen
- potje zwarte bonen (of andere naar keuze)
- 500 gram mexicaans gehakt
- pakje tomato frito
- 250 ml crème fraîche
- jong belegen geraspte kaas
- tabasco
- verse koriander
- 2 rijpe avocado's
- 1 limoen
- tortillachips naturel
- zout en peper
- verder nog nodig: ovenschaal/ovenvaste kom/staafmixer/staafmixer bakje/
Aan de slag
- Zet alle ingrediënten klaar
- Verwarm de oven voor op 200 graden (ik gebruikte hete lucht stand met grill functie)
- Snipper de ui en bak deze in een koekenpan in een lepeltje olijfolie (klein vuur)
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul ca 10 minuten (medium vuur)
- Snij nu de groenten in stukjes en de rode ui in halve ringen
- Voeg nu de groenten toe en laat mee bakken en roer af te toe
- Giet de bonen af en spoel na met water
- Voeg de bonen toe aan het gehaktmengsel
- Breng op smaak met wat tabasco (hoe meer hoe pittiger, dus naar eigen keuze)
- Laat lekker even bakken allemaal en blijf geregeld roeren
- Haal de tortilla's uit de verpakking
- Voor de nachos: Doe de tortillachips in een ovenvast kom/schaal, verdeel wat zoete paprika, rode ui, bosui in ringen en koriander erover en strooi wat kaas er over heen. (deze gaan straks tegelijk met de enchilada's de oven in)
- Vet een ovenvaste schaal in met een beetje olie
- Vul de tortilla's elk met 2 flinke eetlepels van het gehaktmengsel, bestrooi met geraspte kaas en vouw ze dicht tot een rolletje/pakketje (eerst een zijkant dan halve slag oprollen, andere zijkant en dichtvouwen) en leg ze met de vouw naar beneden in de ovenschaal
- giet er nu een pakje tomato frito over heen en verdeel het goed over de tortilla's, alles moet bedekt zijn
- roer de creme fraiche even door en verdeel wat over het midden van de tortilla's in de ovenschotel
- bestrooi met geraspte kaas en verdeel wat verse koriander erover
- Zet de ovenschaal met tortilla's/enchilada's en de nachos in de oven voor ongeveer 20 a 25 minuten
- Nu maken we de guacamole: snij de avocado's open (rondom in de lengte) en haal de pit eruit
- Schep met een lepel de avocado uit de schil en doe deze in het bakje van de staafmixer
- snij het sjalotje grof in stukjes en doe deze in het bakje erbij
- snij grof wat takjes/blaadjes koriander en doe deze in het bakje erbij
- pers een halve limoen uit boven het bakje
- meng alles tot een avocado dip en breng op smaak met zout en peper
- Als extra in de guacamole is een tomaat of teentje knoflook ook wel lekker..probeer het eens een keer!
Serveer alles en eet smakelijk!