Veelzijdig stamppotje
Wat kun je toch veel kanten op met een stamppot! Deze variant is vegetarisch (kan ook nog vegan, melk en boter vervangen door soja/plantaardige variant) maar je kunt er ook een lekker stukje vlees of worstje bij eten. Ik koos deze keer voor een Bretons braadworstje van Slagerij en versmarkt Quadakkers in Voerendaal. Ik vertel het wel vaker dat ik fan ben van lokale versmarkten en specialiteitenzaken en deze is er ook weer een!
Het recept is gedeeltelijk van 24kitchen waarbij pastinaak gebruikt wordt als hoofdgroente. Maar ja, koken is een creatieve bezigheid dus alles kan anders! Vaak (tenminste ik heb daar “last” van) zie ik ergens een recept en krijg een idee voor iets anders of een variant.
Vergeten groente
Ik gebruik in deze stamppot: De peterseliewortel is een peterseliesoort en een zogenoemde ‘vergeten groente’. Nou vergeet het maar dat we die vergeten, heerlijk is ie! Deze wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortel kan tot 15 cm lang worden en heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie. Overigens wordt peterseliewortel ook wel wortelpeterselie genoemd.
Ik zag ‘m bij de appie en dacht daar “moet” ik iets mee! Na even wat denken en neuzen tussen de recepten bedacht ik dat het een stamppot ging worden, en een lekkere ook!
Saus
Nu ben ik normaal niet van de saus bij stamppot ..zo’n kuiltje jus ..nah ..hou ik niet zo van. Maar deze saus is echt super lekker! Zoet-pittig is ie, met rode ui, een pepertje, dadels, noten, appelstroop en scheutje appelsap maakt het een heerlijk combi met de stamppot. En voedzaam ook, er zit vanalles in!
Lekker Makkelijk
Ja dat is het zeker ook, makkelijk te maken..ennn fijn om voor 2 dagen te maken, scheelt je weer werk de dag “erna”. Vaak is het eigenlijk ook nòg lekkerder omdat alle smaken er 24u in kunnen trekken, dus wat wil je nog meer!
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer lekkere stamppotjes recepten op mijn ”recepten” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- 1200gr kruimige aardappels
- 500 g peterseliewortel
- 2 winterwortels
- olijfolie
- klontje boter
- 1 rode peper
- 2 rode uien
- 150 g dadels zonder pit
- 65 g gemengde noten
- 3 el appelstroop
- 200 ml appelsap
- scheutje melk
- 2 tuinkruiden bouillonblokjes
- zout en peper naar smaak
- verse peterselie (optie)
- pureestamper
Aan de slag
Zet alle ingrediënten klaar
Schil en snijd de aardappels (of doe lui en koop stamppot aardappelen geschild en gesneden), peterseliewortel en de winterwortels in gelijke stukken.
Breng in een pan met een laagje water en 2 bouillonblokjes en kook in circa 20 minuten gaar.
Verwarm een koekenpan met wat olijfolie. Pel en snipper de uien. Maak de rode peper schoon (haal de pitjes eruit als je niet TE pittig wil) en snijd in stukjes.
Bak de uien en de rode peper circa 5 minuten in de olijfolie.
Hak de noten fijn. Snijd de dadels in ringetjes en voeg met de noten toe aan de pan met uien en peper en bak circa 3 minuten mee.
Voeg de appelstroop en appelsap in beetjes toe en let op dat je saus de juiste dikte heeft (beetje als schenkstroop).
Giet de aardappels, wortelpeterselie en wortels af en laat uitdampen tot ze droog zijn. Stamp het geheel fijn met een pureestamper en roer een scheutje melk erdoor om de puree smeuïg te maken. Eventueel nog een scheutje olijfolie voor extra smeuïg.
Breng op smaak met een beetje versgemalen peper, serveer en eet smakelijk!