Home blogpost Maak het zelf: Granola (krokante Muesli)

Maak het zelf: Granola (krokante Muesli)

by Claudia
maak het zelf: Granola

Zelf maak Granola

Sommige “dingen” kun je heel makkelijk zelf maken..waarom? omdat het lekkerder is, je weet wat je er zelf in stopt en omdat het leuk is! Ik had het al heel lang op mijn lijstje staan om zelf ns te proberen, en sindsdien maak ik ‘m altijd voortaan zelf.

Ik hoor je al denken, makkelijker is het toch om gewoon een pak cruesli, granola of wat dan ook te kopen en hups de yoghurt in? Ja ok, en als je dat vindt mag je dat ook gerust blijven doen. Maar aan de andere kant lees je dan dit artikel ook niet dus ik heb het er maar niet meer over 😉

Wat heb je nodig en waar koop je dat?

Nou aangezien je zelf de granola maakt bepaal je natuurlijk voor een groot deel zelf wat er in zit. Er zijn wel een aantal basis ingrediënten, zoals havermout en honing die er altijd wel inzitten. Ik kocht deze keer alles gewoon in de supermarkt (bij AH en Jan linders) dus je hoeft er niet voor persé naar een natuurvoeding zaak als die niet bij je in de buurt is, alhoewel dat natuurlijk wel kan ik dat ook geregeld wel doe, maar nu dus even niet.

Je kunt bijvoorbeeld gebruiken:
– havermout
– sesamzaad
– chiazaad
– gehakte ongezouten nootjes
– gedroogd tropisch fruit
– zonnebloempitten
– chocolade
– pindakaas
– rozijnen
– cranberries
– goji bessen
etc. etc.
Tip: rozijnen, cranberries zijn al zacht, doe die na de 1e keer bakken erbij anders krijg je een granola smurrie.

Lekker?

Ja! Voor mij (en mijn hubby die natuurlijk als eerste alles uittest) in elk geval geen kant-en-klare granola, krokante muesli of Cruesli meer, die maak ik nu lekker zelf.

Houdbaarheid

Als de Granola klaar is, laat je m afkoelen en doe je m in een luchtdichte verpakking (ik gebruikte een weckpot) en dan is ie ongeveer een maand houdbaar, prima toch?!

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.


maak het zelf: Granola

Maak het zelf: Granola

Print
benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • Voor een grote (weck)pot vol:
  • - 2 eetlepels zonnebloemolie
  • - ca 130ml honing
  • - 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
  • - 2 eetlepels ahorn siroop (optioneel)
  • - 225 gr havermout
  • - ca 100 gr gemengde noten ongezouten
  • - pompoenpitten - zonnebloempitten (ongeveer 4 EL totaal)
  • - sesamzaadjes - chiazaadjes - lijnzaad (ongeveer 2 EL totaal)
  • - 100 gram gemengd gedroogd fruit en kokossnippers naar keuze

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160° hete lucht en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Doe de zonnebloemolie, honing, siroop en het vanille-extract bij elkaar in een kommetje en roer dit even goed door elkaar.
    maak het zelf: Granola

    meng de honing, siroop, olie en vanille extract

  • Hak de nootjes grof (of fijner, wat je prettiger vindt)
    maak het zelf: Granolo

    hak de nootjes

    Meng de havermout, de nootjes, zaadjes en pitjes

    maak het zelf: Granola

    nootjes erbij

    maak het zelf: Granola

    sesam erbij

  • Doe het honingmengsel erbij en schep het geheel goed om zodat het een beetje plakkerig wordt.
    maak het zelf: Granola

    honingmengsel erbij

  • Spreid het granola-mengsel uit over de bakplaat en bak de granola in het midden van de oven zo’n 15 minuten.
  • Hak ondertussen het gedroogde fruit in kleinere stukken. (ik kocht het al gehakt, heb alleen de gedroogde bananenschijfjes) nog wat kleiner gehakt)
    maak het zelf: Granola

    fruit en kokos erbij

  • Haal na een kwartier de granola uit de oven en schep de kokos en het gedroogde fruit er doorheen. Verdeel het wederom over de bakplaat en bak de granola met gedroogd fruit nogmaals ongeveer 10 minuten. (hou even in de gaten dat het niet te bruin wordt.
    maak het zelf: Granola

    klaar!

  • Schep de boel nog even door en 
  • Laat de granola volledig afkoelen (dan wordt ie pas crunchy) voordat je het serveert of in de pot doet. 

De granola blijft in een afgesloten pot zeker een maand houdbaar.

maak het zelf: Granola

pot vol

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer