Wat voor soep? Bananensoep!
Ik hoor je denken..bananensoep? echt? Yep echt ..en het is heeerlijk! Zelfs als je niet zo’n fan bent van (warme) bananen. We (mijn man Maurice en ik) aten het de eerste keer in een Cubaans Restaurant in het Zuid-limburgse Vijlen “Cuba Libre” een aantal jaartjes geleden en waren gelijk verkocht!
Ik ging op zoek naar een recept voor een authentieke cubaanse bananensoep maar kwam er al snel achter dat hier allerhande variaties op zijn, specialiteiten en geheimen van de chef. Dusss..dan gaan we ns wat proberen, voegen diverse recepten samen totdat ik er een had die onze favoriet werd.
Je kunt de soep als maaltijd eten of als voorgerecht (neem dan wat kleinere kommetjes of glaasjes eventueel).
Materialen op de foto
De materialen op de hoofdfoto hierboven zijn van Mi Casa Valkenburg. Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als Nicolas Vahe, IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.

Ingrediënten
- 1 blik fair trade kokosmelk (400ml)
- geraspte kokos naar wens
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 4 rijpe bakbananen (hoe rijper hoe beter, dus laat je niet afschrikken door zwarte vlekken, die moeten er zijn)
- 2 EL boter
- 750ml kippenbouillon (of 750ml groentebouillon voor de vegetarische/vegan variant)
- 1 limoen
- 1 EL lichtbruine basterdsuiker
- klein bosje verse koriander
- ook nodig: kurkentrekker, hamer, rasp, keukenmachine of blender
Aan de slag
- Zet alles klaar
- Maak de bouillon, plet en pel de knoflook , hak de peper in grove stukken (haal wel de pitjes er uit) en pel de bananen. Snij de bananen in dikke plakken, verhit de boter in een pan en bak de bananenstukjes ca 3 a 4 minuten aan beide kanten. Verdeel de knoflook en peper toe.
- Zet in de tussentijd alvast wat spulletjes klaar zoals de blender (of keukenmachine) en snij alvast de limoen door, je hebt zo meteen het sap nodig; Zet de basterdsuiker klaar en hak de koriander fijn. Als de bananen goudbruin zijn aan beide kanten schep je ze in de blender (of keukenmachine); Al naar de grootte van je blender: doe het in etappes eventueel.
- Schenk al purerend de bouillon en het sap van de limoen en de gehakte koriander erbij. Voeg de lepel basterdsuiker toe en pureer totdat alle stukjes weg zijn;
- Schep de soep/puree in een soeppan en schenk de helft van de kokosmelk erbij, roer het door met een lepel of garde en breng aan de kook. Als de soep te dik wordt kun je er - al roerend - nog wat kokosmelk (of water) bij doen. (ik heb uiteindelijk het hele blik kokosmelk toegevoegd aangezien ik nogal grote bakbananen had)
- Serveer en garneer de soep met de geraspte kokos en koriander. Eet smakelijk!
2 comments
Zo grappig, mij overkwam hetzelfde: de bananensoep bij Cuba Libre in Vijlen. Zo verrassend lekker dat ik ook op zoek ben naar recepten.
Ga jou recept zeker ook uitproberen.
En voor wie dit leest:
Ben je in Vijlen, stap bij Cuba Libre binnen voor een hapje en de bananensoep
oh wat toevallig! dat is dan ook een super lekker soepie daar in Vijlen! Probeer deze ook een keer, super lekker (al zeg ik het zelf 😉 Succes ermee!