Lekker Wokken
Altijd lekker, gezond en snel klaar: Wokken! Vandaag maakte ik Yaki Udon, klinkt misschien niet lekker maar is het echt wel!
Yaki Udon
is een bekend Japans gerecht met als basis: udon noedels, biefstuk, witte kool en shiitake. Shiitake is een paddenstoel die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. De paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. Vervang hem niet door champignons, het is een heel andere smaak en daarbij verlies de shittake geen vocht zoals een champignon maar neemt deze wel op, incl. de smaken van de rest van de ingrediënten, dus een perfect wok-item.
gewoon in de supermarkt
Alle ingrediënten vond ik gewoon in de supermarkt, dus dat scheelt weer zoekwerk. Wel had ik diverse ingrediënten zo wie zo wel in huis omdat ik ze vaak gebruik; zoals sojajaus, zoete rijstwijn, basterdsuiker en sesamolie. Ook al moet je ze wel apart kopen, ze zijn lang houdbaar en in meeega veel gerechten te gebruiken.
Alternatieven
Je zou deze Yaki Udon ook vegatarisch kunnen maken door biefstuk te vervangen door een stevige witte vis of door vegetarische wokreepjes te gebruiken. Vegan kan ook maar check dan even of de udon noodles zonder ei zijn en vervang biefstuk door eiwitrijke groente zoals extra shiitake en tauge. Heb je hier vragen over dan stel ze gerust!
Snel klaar
Ik denk dat ik lang typ en werk aan dit verhaal met recept dan dat je dit gerecht maakt, dus ideaal voor een doordeweekse dag; Je hebt ook alleen een wok(pan) nodig dus scheelt afwas. Zelf heb ik deze keer mn gietijzeren wok gebruikt; als je er ook zo een hebt, zorg dat die goed warm is voor je begint, dus zet ‘m alvast op het vuur terwijl je alles bij elkaar zoekt, legt en snijdt.
Eet smakelijk!
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer recepten op mijn “recepten” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- 300g udon noodles (ik heb amoy straight to wok gebruikt) of 200g gedroogde udon noodles
- 100g shiitake in plakjes
- 200g witte kool in grove repen/stukken
- 2 biefstukjes (ik had een kleine 300g totaal) in reepjes of blokjes (leg deze een uurtje van te voren uit de koeling)
- 4 EL soyasaus
- 1 EL zoete rijstwijn (mirin)
- 2 TL donkerbruine basterdsuiker
- 1 lente ui/ salade ui fijn en schuin gesneden
- 1 EL zwarte geroosterde sesamzaadjes
- 1 EL sesamolie
- ook nodig: wok(pan) of hapjespan
Aan de slag
- Laat de pan even goed op temperatuur komen
- zet alle ingrediënten zover klaar
- snij alle groenten
- maak de woksaus: roer de soyasaus, mirin en de suiker tot een dressing
- indien gedroogde noodles: kook de noodles volgens de aanwijzigingen op de verpakking gaar
- verhit een beetje neutrale olie in de wok (arachide- of zonnebloemolie)
- wok de witte kool en de shiitake tot ze zacht zijn
- voeg de biefstukreepjes toe en wok deze 2 minuten op hoog vuur mee
- Schep nu de gaargekookte noodles erbij en schenk de dressing in de wok. Schep alles nog even een paar keer goed om dat het goed gemixt en verdeeld is.
- Garneer nog met de gesneden ui, sesamzaadjes en de sesamolie