Home blogpost Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnoot spijs

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnoot spijs

by Claudia
Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs
Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnoot spijs

Ik was op zoek om iets te maken in een nieuwe vorm die ik pas in een aanbieding had gekocht. Een quichevorm met een losse bodem, kon ‘m niet laten liggen, die wilde ik zo wie zo nog graag hebben. Maar ja wat ga ik maken was dan het volgende probleem. Ik was wat recepten aan het doorkijken en toen bedacht ik me dat Rudolph (Voorheen van 24kitchen) wel vaker deze taarten maakte. Dus ff snel kijken.

Linzertorte

Ik zag een recept van een Linzertorte..hmm..ja ..die hebben ze in Oostenrijk vaak..altijd goed dus! Ik heb het recept ietsie aangepast (zoals altijd..kan het toch niet laten) maar het eindresultaat is al door diverse mensen getest dus goedgekeurd!

De Linzer Torte (of Linzertorte) stamt uit het Oostenrijkse plaatsje Linz en staat bekend als de oudst bekende taart ter wereld. Het oudste, tot nu toe gevonden,  recept stamt uit 1653 en is opgetekend in een document in de abdij van Admont. In dit 350 jaar oude boek komen maar liefst vier verschillende recepten voor van deze ongekend populaire taart. Het deeg werd toen nog bereid met geklaarde boter en gebakken in (soms zilveren) kommen. Van oorsprong werd de taart in Oostenrijk vooral rond Kerst gegeten. (dus mijn gevoel zat wel goed ;-))

Kerstbakkerij

Zoals ik al eens eerder vertelde ben ik meer een soort van combi bakker met kerst. Een beetje van mezelf en een beetje van een bakker of patissier. Zo kan er eigenlijk ook niks mis gaan, heb je altijd een back-up. Daarbij vind ik het altijd leuk om een soort van sweet table te maken, dus met allerhande zoete lekkernijen op tafel. Van kerstkransjes, bonbons tot kerststol, limburgse vlaai en een taart zoals deze of een tulband of muffins of een taart of…nja ..als er maar vanalles staat en ligt en het leuk uit ziet dan vind ik dat leuk om zo aan mijn gasten te presenteren. Dit doe ik overigens ook met andere feestdagen, verjaardagen of nja “een gelegenheid”. Een buffet op tafel zeg maar! En hebben we nou meer dan 6 mensen over de vloer dan maak ik meestal een aparte buffettafel ..(nja meerdere gedurende de dag eigenlijk). Blijft ook niet iedereen continue maar zitten.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnoot spijs

Print
Aantal porties: 8 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • Voor het deeg:
 • 280 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 185 g boter
 • 2 eidooiers
 • 70 g suiker
 • 1 mandarijntje of een kleine sinaasappel
 • 1 tl kaneelpoeder
 • Voor de Hazelnootspijs
 • 120 g hazelnoten
 • 120 g suiker
 • 0.5 eiwit
 • Vulling
 • 450 g abrikozenjam
 • Extra nodig
 • plasticfolie
 • staafmixer en bijbehorend bakje
 • gekartelde taartvorm van ca 24 cm doorsnede
 • 1 eidooier
 • 1 scheutje room

Aan de slag

Zet alle ingrediënten klaar

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

alle ingredienten

Deeg 
Meng de bloem met het bakpoeder. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, eidooiers, suiker, rasp van het mandarijntje en het kaneelpoeder met elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Door middel van knijpen kunnen alle ingrediënten zich mooi vermengen Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat het deeg circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

alles mengen

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

klaar met kneden

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

nu mag het deeg half uurtje rusten

Hazelnootspijs
Maal de hazelnoten met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg het eiwit toe en meng tot een spijs. (Niet teveel eiwit, net genoeg voor de binding, ik gebruikte iets meer dan de helft van het eiwit van 1 M ei)

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

spijs maken

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

hazelnoten met de suiker malen

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

even doorroeren

 

Vulling
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rol het deeg uit. Vet de taartvorm goed in (vooral in de ribbeltjes) en bekleed met het deeg. (rol het deeg voorzichtig op de deegroller en je legt het er zo overheen) Prik met een vork gaatjes in de bodem. Snijd de rest van deeg van de vorm. Verdeel het hazelnootspijs en daarna de abrikozenjam over de taartvorm. Kneed het deeg bij elkaar en rol opnieuw uit. Snijd met een mes of kartelwieltje repen van 1,5 centimeter breed. Leg de repen in een raster over de abrikozenjam en druk goed aan. Omdat ik deze Linzertorte voor kerst wilde maken heb ik met een uitsteekvorm nog sterretjes op gelegd. Meng de eidooier met de room. Bestrijk de taart met het eidooiermengsel.

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

met de deegroller

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

uitgerold

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

deeg mooi erin

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

gaatjes prikken met een vork

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

spijs erop

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

jam verdelen

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

jam erop

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

linten snijden

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

hij kan de oven in

Bak de linzertorte in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

net uit de oven

Kerstbakkerij: Abrikozen Linzertorte met hazelnootspijs

even proeven!

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer