Kerstvoorgerecht: Bospaddenstoelensoep met rucola en courgette tosti
Ik twijfelde even of ik het wel een voorgerecht ging noemen. Laat ik zo zeggen..de manier waarop ik ‘m maakte (dus zoals dit recept en een flinke soepkom) dan is het meer een maaltijdsoep. Als voorgerecht zou ik de hoeveel soep die je opdient en de grootte van de tosti’s wat aanpassen. Neem bv geen soepkom maar een mooi glaasje en snij de tosti in 4-en (of nog minder) en dan heb je een heerlijk voorgerecht. Dus dat even ter zijde 😉 Ik vond de basis van dit recept bij 24kitchen, maar zoals altijd wordt het dan toch weer iets anders dan origineel.
Paddenstoelen of champignons
Nou (kastanje) champignons kun je er zeker bij doen, altijd lekker natuurlijk. Zelf koos ik voor een mix van bospaddenstoelen, daar zit echt vanalles in en is in deze tijd van het jaar goed verkrijgbaar. Heb je een voorkeur voor bv. cantharellen of van die grote portabello’s ..dan mag dat natuurlijk. Neem wat je lekker vindt!
Rucola
Rucola sla met balsamico azijn doe je op de bodem van je soepkom/soepbord; dat lijkt misschien wat veel maar slinkt door de warmte gelijk en het is echt een heerlijke combinatie, probeer het eens. Liever niet? Niks moet alles mag is altijd mijn motto dus doe je ding!
Vegetarisch/Vegan variaties
De soep met de ingrediënten zoals hier omschreven is vegetarisch maar niet vegan, maar dat is makkelijk te realiseren door de room en de melk te vervangen door de soya varianten. Net zo lekker! De tosti met feta is dan weer een ander verhaal, daar heb ik even geen 1-2-3 oplossing voor. Misschien een tofu variant? Heb je een idee laat het me vooral ff weten!
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- 1 bos bosuitjes
- 600 g gemengde paddenstoelen
- olijfolie om in te bakken
- 3 takjes tijm
- 600 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- 100 ml witte wijn (geen zoete fruitige)
- 100 ml halfvolle melk
- 200 ml kookroom
- 1 tl milde mosterd
- 1 courgette
- tomatentapenade
- 150 g feta kaas
- 8 sneetjes brood naar keuze
- 75 g rucola
- 50 ml balsamicoazijn
Aan de slag
Bospaddenstoelensoep
- Zet alle ingrediënten klaar.
- Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de paddenstoelen fijn.
- Verhit een scheutje olie in een (soep)pan en bak de bosuitjes en driekwart van de paddenstoelen circa 4 minuten.
- Ris de tijm
- Voeg het water, bouillonblokje, witte wijn, melk, kookroom, mosterd en de tijm toe. Kook de soep circa 10 minuten.
- Verhit een scheutje olie in een pan en bak de overgebleven paddenstoelen in circa 6 minuten gaar. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Roer de paddenstoelen door de soep.
- Pureer de soep glad met een staafmixer. Je mag de soep nog door een zeef gieten maar ik heb het deze keer niet gedaan..
Tosti’s
- Zet alle ingrediënten klaar
- Snijd de courgette in dunne plakken.
- Verkruimel de feta
- Beleg de helft van de sneetjes brood met tomatentapenade, de plakken courgette en fetakaas. Leg op iedere belegde boterham een boterham.
- Verwarm een grillpan of een tosti apparaat. Bestrijk de tosti’s met olie en gril om en om in circa 6 minuten krokant.
Serveren