Home blogpost Daging Roedjak: Indisch Stoofgerecht

Daging Roedjak: Indisch Stoofgerecht

by Claudia
Daging Roedjak, indonesisch stoofgerecht

Indonesisch eten vind ik heerlijk, dat vertelde ik al een keer. Met name de Indische stoofgerechten..ik hou er van! Deze keer maakte ik Daging Roedjak, dat lijkt wel een beetje op Rendang (recept vind je bij de stoofgerechten, of klik hier). Net al de Rendang combineerde ik het met sambal spruitjes. Onder het motto, ik vind het gewoon lekker! Zoals met alles is ook dit gerecht mijn uitgeprobeerde versie; er zullen vast andere versies zijn en misschien heb of je creëer je ook wel jouw eigen versie!

Daging roedjak

Daging roedjak (daging rujak; spreek uit: ‘da-GIENG roed-JAK’) is een Indisch stoofgerecht van rundvlees. Het vlees wordt gebakken in een boemboe die de elementen zoet, zuur en pittig in zich heeft, dankzij ingrediënten als uien, korianderpoeder en chilipepers. Het vlees wordt daarna gestoofd in een saus op basis van santen (kokos).

De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap (gebruikte ik deze keer) bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.

Boemboe

Veel Indonesische gerechten hebben als basis een boemboe. Een boemboe is een mengsel van specerijen en kruiden en (vaak) ook ui en knoflook. Traditioneel worden de ingrediënten in een vijzel fijngewreven maar je mag ook wel een keukenmachine of staafmixer bakje gebruiken (deed ik ook). Het is echt heel makkelijk om te doen, dus je hoeft echt geen kant- en klare boemboe te kopen uit een pakje. Kan ook best lekker zijn, maar deze is  – vind ik – toch veel lekkerder en je weet wat je er in stopt ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Daging Roedjak, indonesisch stoofgerecht

Daging Roedjak, een Indonesisch stoofgerecht

Print
Aantal porties: 4 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.6/5
( 7 voted )

Ingrediënten

  • - 1 kilo runder- of sukadelappen (ik gebruikte deze keer riblappen)
  • - 1 a 2 el Tamarinde
  • - 1 blik kokosmelk a 400ml
  • - 1 stengel sereh (citroengras)
  • - 2 laurierblaadjes (salam)
  • - 1 el gula djawa
  • - 2 el ketjap manis
  • - 200ml water
  • - scheut zonnebloemolie (of arachide olie)
  • Voor de boemboe:
  • - 2 uien
  • - 4 tenen knoflook (diepvries mag ook, is tevens heel handig)
  • - 1 rode peper (lombok)
  • - 2 tl trassi
  • - 2 tl sambal oelek (of wat meer of minder naar keuze)
  • - 2 tl laos (poeder is prima)
  • - 1 tl koenjit (kurkuma)
  • - halve tl ketoembar (korianderpoeder)
  • - zout

Aan de slag

  • Haal het vlees uit de koeling, snij het vlees in blokjes van ca 3 cm en smeer het in met tamarine en laat even 1 uur intrekken (buiten de koeling), en zet alles klaar.
    Daging Roedjak, Indonesisch Stoofgerecht

    Zet alles klaar

  • Maak de boemboe: snipper de uien, doe ze in het staafmixer bakje en voeg toe:  de knoflook, 1 rode peper (gesnipperd zonder de pitjes), kurkuma,  laos, halve tl zout,  ketoembar,  trassi en 1 à 2 tl sambal oelek tot een mooie gladde boemboe (pasta).
    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    boemboe maken

    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    boemboe is klaar

  • Bak het vlees in een ruime scheut olie op middelhoog vuur rondom bruin. Haal het vlees uit de pan.
    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    vlees aanbraden en even uit de pan halen

  • Fruit de boemboe even aan. Doe het vlees weer terug in de pan.
    Daging Roedjak, een Indonesisch stoofgerecht

    boemboe erbij

  • Voeg 1 el gula djawa toe en 2 à 3 el ketjap manis. Roer even goed door het vlees.

    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

  • Voeg nu 200 ml water toe en de (dikke) kokosmelk. Goed mengen met het vlees. Voeg ook 1 (gekneusde) stengel sereh toe en 2 salam blaadjes.
    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    water erbij

    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    kokosmelk erbij


    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    citroengras en laurier erbij

  • En nu wachten… laat minimaal 2 uur rustig pruttelen met deksel op de pan. Ga na 1 uur even kijken en roer het geheel door.
  • Na 2 uur Proef of het vlees mals is en uit elkaar valt. Het laatste half uurtje mag alles zonder deksel pruttelen, dan dikt het wat in.
  • Maak ondertussen de rijst en de sambalspruitjes klaar (of komkommer salade is er ook lekker bij) en serveer met kroepoek en wat atjar (als je dat lekker vindt)

    Daging Roedjak, een Indonesisch Stoofgerecht

    eet smakelijk


    Eet smakelijk!

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer