Indonesisch eten vind ik heerlijk, dat vertelde ik al een keer. Met name de Indische stoofgerechten..ik hou er van! Deze keer maakte ik Daging Roedjak, dat lijkt wel een beetje op Rendang (recept vind je bij de stoofgerechten, of klik hier). Net al de Rendang combineerde ik het met sambal spruitjes. Onder het motto, ik vind het gewoon lekker! Zoals met alles is ook dit gerecht mijn uitgeprobeerde versie; er zullen vast andere versies zijn en misschien heb of je creëer je ook wel jouw eigen versie!
Daging roedjak
Daging roedjak (daging rujak; spreek uit: ‘da-GIENG roed-JAK’) is een Indisch stoofgerecht van rundvlees. Het vlees wordt gebakken in een boemboe die de elementen zoet, zuur en pittig in zich heeft, dankzij ingrediënten als uien, korianderpoeder en chilipepers. Het vlees wordt daarna gestoofd in een saus op basis van santen (kokos).
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap (gebruikte ik deze keer) bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.
Boemboe
Veel Indonesische gerechten hebben als basis een boemboe. Een boemboe is een mengsel van specerijen en kruiden en (vaak) ook ui en knoflook. Traditioneel worden de ingrediënten in een vijzel fijngewreven maar je mag ook wel een keukenmachine of staafmixer bakje gebruiken (deed ik ook). Het is echt heel makkelijk om te doen, dus je hoeft echt geen kant- en klare boemboe te kopen uit een pakje. Kan ook best lekker zijn, maar deze is – vind ik – toch veel lekkerder en je weet wat je er in stopt ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo.
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten” afdeling van deze site.