Home blogpost Travelfood: Spaanse Paella met kip en chorizo

Travelfood: Spaanse Paella met kip en chorizo

by Claudia
Spaanse Paella met kip en chorizo

Ik twijfelde nog of ik dit recept bij de klassiekers of bij travelfood moest plaatsen, maar toch..travelfood. Paella roept bij mij een hele hoop heerlijkheid op: van vakantie herinneringen tot mediterrane sferen en heerlijk lang tafelen.

Paella

Paella is een typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, o.a. als ingrediënten: rijst, zeevruchten en/of kip, konijn, saffraan en tomaten. De rijst wordt gekookt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip, oorspronkelijk het liefst buiten op een hout(skool) verhitte paella-pan. Maaarrr dat gaan we nu even niet doen ;-).

Vaak worden er erwtjes en paprika in het gerecht verwerkt (doe ik nu dus ook) maaar sommige puristen vinden dat dat dan weer niet hoort. Maar goed, koken is ook een soort van creatieve vrijheid dus daar gaan we het maar verder niet over hebben.

Creatieve kookvrijheid

Zoals ik al zei, koken is een creatieve vrijheid naar mijn mening. Soms moet je roeien met de riemen die je nu eenmaal hebt. Zo heb ik geen paella pan, maar een wok- of hapjespan doen het ook prima. Ook is dit een paella zonder vis- en schaaldieren, vond ik niet nodig met dit recept.

Ik serveerde de paella met een aantal lekkere tapashapjes, deze kun je als voorgerecht neerzetten of gewoon lekker combineren. Ik koos voor lekkere olijfjes, spaanse fuet, Manchego (spaanse schapenkaas) en een zoete tapenade.

Materialen op de foto

De materialen op de hoofdfoto hierboven zijn van  Mi Casa Valkenburg. Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als  Nicolas Vahe, IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.

Zelf maken

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Spaanse Paella met kip en chorizo

Spaanse Paella met kip en chorizo

Print
Aantal porties: 4 a 5 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.3/5
( 4 voted )

Ingrediënten

  • - 400 gr. paella rijst (ik gebruikte spaanse rijst voor paella van antonia sotos, verkrijgbaar bij AH)
  • - 4 kippendijen (zonder bot) of meer als je dat lekker vindt.
  • - 250gr. spaanse chorizo worst
  • - 1 rode paprika
  • - 1 groene paprika
  • - 6 teentjes knoflook (kan ook de diepvries, heel handig vind ik dat)
  • - 3 EL olijfolie
  • - 125ml droge witte wijn ( ik had nog een sauvignon blanc staan maar een ander is ook prima)
  • - ca 1 liter kippenbouillon (ik had nog gevogelte fond die ik aanlengde met water)
  • - saffraandraadjes
  • - halve theelepel paprikapoeder
  • - 100 gr. erwtjes (mag uit diepvries)
  • - een blik gepelde tomaten in grove stukken)
  • - klein bosje bladpeterselie
  • - 1 citroen
  • - zout en peper

Aan de slag

  • Zet alle ingrediënten klaar. 
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    zet alles klaar

  • was de rijst en laat m uitlekken.
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    was de rijst

  • Snij de kip in stukjes en bestrooi met zout en peper. 
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    Snij de kip in stukjes en bestrooi met zout en peper

  • Snij de chorizo in dikke plakken
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    chorizo snijden

  • Verhit de olijfolie in de pan en braad de kip rondom gaar, schep uit de pan en zet even apart op een bord.
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    bak de kip

  • doe de chorizo in de pan en bak 2 minuten
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    bak de chorizo

  • Snij de paprika in klein stukjes en doe samen met de knoflook in de pan bij de chorizo. Bak ca 3 a 4 minuten.
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    paprika erbij


    Spaanse Paella met kip en chorizo

    knoflook erbij


    Spaanse Paella met kip en chorizo

    ff bakken

  • Doe de rijst erbij en bak deze enkele minuten (al omscheppend).
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    rijst erbij

  • Doe de wijn erbij en laat deze tot de helft ongeveer inkoken (paar minuutjes).
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    wijn erbij

  • Voeg nu saffraan, paprika poeder en de bouillon toe (giet ca 750ml erin en hou de rest even apart)
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    paprika en saffraan

  • Breng alles aan de kook en voeg dan de kip weer toe. Zet het vuur lager en laat 10 a 15 minuten pruttelen. Schep wel af en toe even om. 
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    kip weer erbij

  • Voeg nu de erwtjes en de tomaten toe en laat alles nog ca 10 minuten op laag vuur verwarmen en schep af en toe om. Indien nodig mag er nog wat bouillon bij.
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    erwtjes erbij


    Spaanse Paella met kip en chorizo

    tomaten erbij

  • Proef of de rijst gaar is en haal m van het vuur en laat nog een paar minuten staan. 
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    even proeven

  • Hak in de tussentijd de peterselie en snij de citroen in partjes. Strooi dan de peterselie over de paella en garneer met een paar citroenpartjes.
    Spaanse Paella met kip en chorizo

    Spaanse Paella met kip en chorizo

EET SMAKELIJK!!

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer