Home blogpost Kook de klassieker: Limburgs Zoervleisj

Kook de klassieker: Limburgs Zoervleisj

by Claudia
Kook de klassieker: Limburgs Zoervleisj

Wat is Zoervleisj

Zoervleisj (Zuurvlees) is een Limburgs stoofvlees (streek)gerecht, dat wordt bereid met rundvlees. (ja ok, paardenvlees wordt ook wel gebruikt maar daar ben ik geen fan van)
De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn (met water en kruiden). Maar de smaak is na bereiding zoet.
Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van stroop en ontbijtkoek (nja ik noem dat peperkoek, ook wel bekend denk ik)
Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal met frietjes (en met mayo voor de liefhebber) en eventueel een salade (bij mij dus zeker wel)
Bij de snackbar (hier in limburg heet dat een frituur) staat er bijna altijd wel een frietje met zuurvlees op het menu (bestellijst), maar ook in veel restaurants en (eet)cafés, is zuurvlees te krijgen.

lekker zelf maken

Maar goed, we gaan dit dus lekker zelf maken! Trek er wel even wat tijd voor uit. Veel marineer- wacht- en prutteltijd! Dus niet maken als je er nu zin in hebt en je niet kunt wachten (dan maar even naar de frituur 😉 ).

Materialen op de foto

De materialen op de hoofdfoto hierboven zijn van  Mi Casa Valkenburg. (behalve de rode stoofpan die heb ik zelf en is van 24kitchen, maar helaas niet meer verkrijgbaar) Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als  Nicolas Vahe, IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.

Zelf maken

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Kook de klassieker: Limburgs Zoervleisj

Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

Print
Aantal porties: 4 a 6 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • - 1 kilo sukadelappen (of riblappen of poulet)
  • - 2 a 3 grote uien
  • - 3 laurierblaadjes
  • - 3 à 4 kruidnagel
  • - 3 EL donkere basterd suiker (of meer of minder al naar gelang hoe zoet je het wil hebben)
  • - 300ml azijn
  • - 300ml water
  • - peper
  • - zout
  • - 2 of 3 flinke eetlepels (appel)stroop (of meer of minder al naar gelang hoe zoet je het wil hebben)
  • - 3 plakken peperkoek (of meer of minder al naar gelang hoeveel je wil of moet binden)
  • - 25gr boter

Aan de slag

  • Zet alle ingrediënten voor de marinade klaar : vlees (snij het in blokjes van ca 3cm), laurierblaadjes, kruidnagel, zout en peper, water en azijn.
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    zet alles klaar voor de marinade

  • Doe het vlees in een kom en bestrooi met zout en peper en roer even door. Voeg kruidnagel, laurierblaadjes toe en giet het water/azijn mengsel erover heen zodat het vlees onder staat en dek het eventueel af. 
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    alles voor de marinade bij elkaar

  • Laat het vlees een nacht marineren. Mag ook minder maar toch wel minstens 6 a 8 uur. 
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    en wachten....

  • Zet alles alvast klaar om te beginnen
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    zet alles klaar

  • Haal het vlees uit de marinade, droog het en bak het in boter bruin.
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    vlees uit de marinade en droogdeppen


    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    bak het vlees bruin

  • Snij de uien in halve of hele ringen en voeg deze bij het vlees en laat even mee bakken.
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    uien erbij

  • Voeg zoveel marinade toe dat het vlees volledig bedekt is.
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    marinade erbij

  • Roer de stroop erdoor, de helft van de fijn gemaakte ontbijtkoek (verkruimel het enigszins dan smelt het sneller) , de basterd suiker en laat het vlees op een laag pitje pruttelen totdat het gaar is, dusss tot het bijna uit elkaar valt. (reken minstens 1,5 a 2uur)
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    basterdsuiker erbij



    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    stroop erbij


    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    ontbijtkoek erbij

  • Indien nodig (vast wel) doe je nu de rest van de ontbijtkoek erbij zodat het nog meer gaat binden.  Breng het zoervleisj op smaak met peper, zout en eventueel extra basterdsuiker en/of stroop. 
    Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

    pruttel pruttel

Serveer lekker met frietjes en een simpele salade en EET SMAKELIJK!

Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

Kook de klassieker: Limburg Zoervleisj

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer