Curacaoblog
Al 10 jaar houden we een prive blog bij van onze reizen zodat familie, vrienden en kennissen LIVE kunnen meelezen en kijken waar we zijn. Het leek ons namelijk niet zo slim om de hele wereld (bij wijze van) te laten weten wanneer we niet thuis zijn dus vandaar.
Wel is het natuurlijk leuk om achteraf iedereen van bepaalde momenten mee te laten genieten, en dat ga ik dus voortaan HIER op dit blog doen! We hebben van bijna elke reis ook een fotoboek MET alle blogteksten, dus eigenlijk een reisverhaal incl. foto’s.
Een heel tijdje terug, 2011 om precies te zijn, vierden we in september onze 10e trouwdag! Omdat we op St. Lucia getrouwd zijn besloten we om tien jaar later weer naar een Caribisch eiland te gaan.
Verblijf
We verbleven in een geweldig leuk, klein en intiem Bed & Breakfast aan de oostkant van het eiland vlakbij de Sint Jorisbaai. Het bestaat nog steeds, al zijn er inmiddels nieuwe eigenaren sinds wij er waren. Kijk maar eens op hun website ! Zoek je een oase van rust met super service dan ben je hier aan het juiste adres.
Travelfood
Reizen en eten, altijd een super combi! Niet zo zeer dat je een hoop moet eten omdat het vakantie is, maar meer wat eten de locals!?
Daarom vragen we of gaan we altijd op zoek naar kleine locale eettentjes indien mogelijk. Zo ook dus in Curacao. De kleinste maar eigenlijk ook wel de leukste was in/bij:
het Shete Boka Park.
Hier kun je naar de bekende natuurlijke brug lopen en soms vind je er broedende reuze schildpadden. Ook spectaculaire golven zie je hier die kapot slaan op de ruwe rotsen, die wel van lavasteen lijken te zijn.
Het is hier echt een heel open terrein, er groeit bijna niks behalve een cactus, Yucca of iets wat daar op lijkt. Daarom heb je dus ook geen natuurlijke beschutting voor zon en wind. Tegen de tijd als we weer terug lopen drijft het vocht van je armen af: ruim 30 graden en meer dan 70% luchtvochtigheid.
Lunch
We zoeken wat verkoeling in een drankje bij de ingang en parkeerplaats van het Sheta Boka park, waar een simpele eet- en drinkgelegenheid is met grote picknickbanken. Het is er best druk maar het ruikt er heerlijk. Er hangt ook een hele prettige sfeer en blijven maar mensen komen. Ze hebben lokale specialiteiten en de borden die langs komen zien er erggg lekker uit (nja het eten wat erop ligt bedoel ik dan).
We besluiten om ook wat te gaan bestellen, maar ja..wat is wat? We gaan op onderzoek uit en vragen een van de meisjes van de bediening. Ze legt uit wat het allemaal is en we kiezen voor Karni Stoba), stoofvlees van sukadelappen, ui, rode paprika, mango chutney en een hoop kruiden.
Ik eet mijn bord niet leeg, niet omdat het niet lekker is want het is heeeerlijk. Het is simpel gewoon te veel.
We blijven nog even zitten waarna we betalen en nog even verder lopen naar een ander mooi punt boven de woest zee. Je voelt de zon branden en echt iedereen om ons heen maar klagen over de warmte. Tja zo zie je maar, wereldwijd wordt er altijdddd geklaagd over het weer: te warm, te koud, te nat, te droog, te veel wind en zo gaat het maar door.
Zelf maken
Natuurlijk kan ik het weer niet laten om Karni Stoba zelf te gaan maken. Ik kocht op Curacao een klein kookboekje ” De smaken van de Antillen” van ” Desiree Da Costa Gomez” met allerhande lokale recepten, waaronder deze. Inmiddels heb ik nog wat alternatieve varianten gevonden in de loop der jaren, maar het blijft gewoon een super lekker gerecht! Onderstaand recept is een beetje een combi van div. Karni Stoba gerechten, kwestie van uitproberen ;-).
Het is een stoofgerecht, dus het heeft wat tijd nodig. Daarom maak ik het altijd voor 2 dagen, wel zo makkelijk. Het recept hieronder is voor 4 personen totaal, maar je kunt het makkelijk verdubbelen voor meer personen. (of zoals ik doe, wij eten met zn 2-en, dus zoals gezegd, voor 2 dagen heerlijk Caribisch travelfood, always brings back memories!
Eet smakelijk!
Zelf maken?
Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook met de hashtag #allcrealife (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl
Kijk voor nog meer hoofdgerechten op mijn “hoofdgerechten” afdeling van deze site.

Ingrediënten
- 1 kg sukadelappen in grove stukken
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 el mango chutney
- 1 el piccalilly
- 500ml runderbouillon
- peper en zout
- 2 el ketjap manis
- 1 el ketjap asin
- klont roomboter
Aan de slag
- Doe de sukadelappen, de ui, knoflook, peper,zout en scheutje water bij elkaar in een kom
- Meng het en dek de kom af en laat een aantal uurtjes tot max een nacht marineren
- smelt de klont boter in een braadpan, voeg de tomatenpuree toe, komijnpoeder, kerriepoeder, piccalilly, mango chutney en de ketjap toe en bak het even een paar minuten door
- voeg de rode paprika toe en bak totdat deze iets zachter wordt
- voeg de sukadelappen toe en bak deze aan
- schenk de runderbouillon in de pan en breng alles aan de kook
- draai nu het vuur laag, doe de deksel half op de pan en laat alles lekker ca 1,5u stoven (kijk en roer wel af en toe even)
Ik serveerde de Karni Stoba met gekookte rijst met linzen, verse erwtjes en een tomatensalade. Lekker kleurrijk!