Home blogpost Travelfood: Zürcher Geschnetzeltes

Travelfood: Zürcher Geschnetzeltes

by Claudia
Zuricher geschnetzeltes
Travelfood

Geregeld maak ik ” travelfood” ; een gerecht ooit gegeten terwijl we op reis waren in dat desbetreffende land. Zo ook dit heerlijk gerecht: Zürcher Geschnetzeltes.  Het is een Zwitsers Nationaal gerecht ook al wijst de naam naar Zürich, het staat door heel het land op het menu.

Naast fijngesneden (geschnetzeltes) kalfsvlees bestaan de ingrediënten uit champignons, sjalotten, meel, witte wijn en room. Als smaakmakers worden zout, peper en citroenschaal toegevoegd. Peterselie rondt het gerecht af.

Nu heb ik geschnetzeltes ook al met (varkens)fricandeau en/of kipfilet gemaakt, ook heerlijk al mag het dan niet meer de originele naam hebben, maar goed….

Zwitserland

Zwitserland, een land waar ik vroeger vaak met mijn ouders naar toe ging.

Zo gingen we een keer in 1982 naar Gstaad met zn allen. Maar deze keer met een heel busje vol: mijn ouders, teckel hondje Trippy, beide opa’ s en oma’s en ik. We hadden een groot chalet gehuurd en ik had een kalendertje gemaakt waarop ik de dagen kon afstrepen hoe lang het nog zou duren voor we vertrokken.

met busje vol op vakantie

met busje vol op vakantie

Reizen vond ik altijd al leuk en nu nog steeds dus niet verwonderlijk. In 1982 was er nog geen internet maar toch had ik al een ” blog” : een schrift (met donald duck erop) waar ik heel kort alles opschreef wat we zoals deden op vakantie. Ik kan me – mede door dit schriftje – nog goed herinneren wat we zo allemaal gedaan en bezocht hebben. Als ik zo terug lees schreef ik toen alsof het een info folder moest worden voor het een of ander.  Een aparte klapper (met snoopy erop) met foto’s maakte ik ook erbij. Ik heb alles netjes bewaard en alles is in top staat, dus leuk of zo af en toe ns in terug te kijken.

reisdagboek gstaad 1982

reisdagboek gstaad 1982

reisdagboekje en foto klapper

reisdagboekje en foto klapper

 

Gstaad is een dorp in het Berner Oberland in Zwitserland. Het ligt op een hoogte van 1050 m en staat bekend als één van de meest exclusieve wintersportplaatsen ter wereld, en trekt wereldwijd beroemde artiesten en leden van koningshuizen aan. Dus tja daar moesten we dus heen! Ook de James bond film On Her Majesty’s Secret Service speelde zich hier gedeeltelijk af. Er staat ook een heel bekend 5-sterren hotel ” Gstaad palace”; dit komt ook in heel veel films terug.
Ten tijde van ons bezoek was er tevens een ATP tennis toernooi, mja we hadden geen kaartjes en eigenlijk was ik de eeenige in de familie die Tennis leuk vond, mja ik was toen pas 10 dus dan pak je niet ff je boeltje bij elkaar om daar heen te gaan.

reisdagboek 1982

reisdagboek 1982

claudia aan de dobbel

claudia aan de dobbel

Ik kan er nog veel meer over vertellen maar och we laten nog wat over voor een volgende keer. Graag zou ik met Maurice een keer naar Zermatt gaan. Ik was er al ns maar hij nog niet, hele mooie bijzonder plaats. Maar ja Zwitserland is niet goedkoop en we willen ook eigenlijk veel te veel nog zien en reizen ..of kan dat niet? 😉

Recept

Even terug naar het recept, moeilijk is het niet, maar je moet er wel even mee bezig zijn; Maar dan heb je echt een heerlijk romig gerecht met een frisse witte wijnsmaak. Ik maakte er Rösti en verse sperzieboontjes bij, een heerlijk combinatie.

Materialen op de foto

De materialen op de foto hierboven zijn van  Mi Casa Valkenburg. (grote ovenschaal, handdoek etc) Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers kijk op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Zuricher geschnetzeltes

Travelfood: Zürcher Geschnetzeltes

Print
Aantal porties: 4 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingrediënten

 • - 500 g ongepaneerde kalfsschnitzels (of vlees aan een stuk)
 • - beetje bloem
 • - zout en versgemalen peper
 • - 1 kleine ui
 • - 200 g champignons
 • - 1 scheutje olijfolie
 • - 500 ml witte wijn
 • - 100 ml kalfsfond
 • - 100 ml room
 • - (verse) peterselie

Aan de slag

 

 • Zet alle ingrediënten klaar

  alles staat al klaar

  alles staat al klaar

 • Snijd het vlees in reepjes en bestrooi het vlees met zout en peper en beetje bloem.
 • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
 • Pel en snipper de ui.

  ui, champignons en peterselie

  ui, champignons en peterselie

 • Verhit de olie in de pan en bak het vlees aan totdat het lichtbruin is haal het uit de pan

  braad het vlees

  braad het vlees

 • Bak nu de ui en champignons goudbruin.

  champignons met ui

  champignons met ui

 • Blus af met witte wijn.

  witte wijn erbij

  witte wijn erbij

 • Voeg de fond, room toe en het vlees weer toe en laat op laag vuur inkoken.

  even goed doorroeren

  even goed doorroeren

 • Indien je verse peterselie hebt: Snijd deze fijn.

  Zuricher geschnetzeltes

  Zuricher geschnetzeltes met rosti en sperzieboontjes

 • serveer en EET SMAKELIJK

You may also like

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer