Home blogpost kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

by Claudia
kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren
kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

Om precies te zijn:

knoflook-citroen krielaardappeltjes uit de oven, verse schorseneren in peterselie roomsaus en varkenshaas medaillons met kruidenboter.

Heerlijke combinatie en toch lekker simpel; Ik maakte het op een standaard dinsdag maar bedacht me dat het best een kersthoofdgerecht kon zijn. Of een andere feestelijk etentje, kan natuurlijk ook. Iets wat ” iedereen”  wel eet. Natuurlijk hou je wel rekening met je gasten qua eten. Zo is dit gerecht niet geschikt voor vegan en vegetarisch, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al verzonnen.

Maar goed je hoeft ook niet alles precies zo te maken als in dit voorbeeld. Dat is het leuke van koken toch? Vanalles uitproberen en aanpassen.

Schorseneren

Schorseneren vallen onder de ” vergeten groenten” ..nou hou daar maar mee op..niks vergeten ..gewoon maken en eten! Schorseneren zien er niet erg aantrekkelijk uit als ze nog in hun schil zitten. Donkerbruin of zelfs zwart, met een dikke schorsachtige schil: het lijken wel modderige stokken. Schorseneren zijn erg gezond en hebben een mooie, zachte smaak, die wordt vergeleken met die van asperge, en soms ook artisjok. Ik hou er van,  ze zijn vers helaas niet altijd even goed verkrijgbaar maar als ik ze dan ergens vindt (Jan linders bijv.) neem ik ze zeker mee.

Enige nadeel..het schoonmaken..volgorde:

  • trek latex handschoenen aan (wegwerp), anders plakken je handen  behoooorlijk (spreek helaas uit ervaring)
  • was de schorseneren
  • schil de schorseneren met een dunschiller
  • snij de kontjes eraf
  • snij ze in stukjes en leg ze gelijk in water met citroensap (tegen het verkleuren)
  • ruim de schillen op terwijl je de handschoenen nog aan hebt en gooi ze daarna weg.
  • kook de schorseneren in ca 15 minuten zacht
Materialen op de foto

De materialen op de foto hierboven zijn van  Mi Casa Valkenburg en Woonwinkel Marianne in Klimmen. (onderlegger, bord, kommen, decoratiemateriaal kerst) Ze hebben super leuke spullen waaronder leuke serviezen, potten en pannen, plankjes, etc. Iets waar IK heel blij van wordt! Kijk ook ns op hun Website of Facebook pagina! Ze hebben merken als  Nicolas Vahe, IB Laursen, the knitfactory, Serax en nog veel meer.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

Print
Aantal porties: 2 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • de krielaardappeltjes:
  • - verse of voorgekookte krieltjes (ik had 400gr)
  • - 2 el olijfolie
  • - 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • - 2 takjes rozemarijn (rits de blaadjes van het steeltje)
  • - citroenschil rasp
  • - zout en peper
  • de schorseneren:
  • - een zak schorseneren (ca 500gr)
  • - citroensap (gebruik de citroen van de krielaardappeltjes)
  • - (room) boter
  • - ca 100 ml slagroom
  • - zout en peper
  • - (verse) peterselie
  • extra nodig: dunschiller en wegwerp latex handschoenen
  • de varkenshaas:
  • - 1 varkenshaas (ca 350 gr)
  • - gedroogde rozemarijn
  • - zout en peper
  • - (room)boter
  • - kruidenboter

Aan de slag

Zet de oven aan op 180 graden (hete lucht stand en eventueel gecombineerd met de grillstand als je de krieltjes lekker bruin wilt hebben)

de krieltjes:

  • Zet alle ingrediënten klaar
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

  • doe de krieltjes in een ovenschaal
  • meng de rozemarijn, knoflook en citroenrasp met de olijfolie
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    meng alles met de olijfolie

  • verdeel de olie over de krieltjes en roer even door
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    klaar voor de oven

  • zet de schaal in de oven en laat deze ca 20 minuten staan. (heb je verse krieltjes dan duurt het ca 10 minuten langer)

de schorseneren:

  • trek latex handschoenen aan (wegwerp), anders plakken je handen  behoooorlijk (spreek helaas uit ervaring)

    alle ingredienten

  • was de schorseneren
  • schil de schorseneren met een dunschiller (kon geen foto maken met die handschoentje aan)
  • snij de kontjes eraf
  • snij ze in stukjes en leg ze gelijk in water met citroensap (tegen het verkleuren)
  • ruim de schillen op terwijl je de handschoenen nog aan hebt en gooi ze daarna weg.
  • kook de schorseneren in ca 15 minuten zacht

    schorseneren koken

  • giet de schorseneren af en verwarm in een pan een klontje (room)boter
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    giet de schorseneren af

  • bak de schorseneren nog een paar minuutjes (vuur niet te hoog)
  • giet de slagroom erbij en roer goed door
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    slagroom erbij

  • laat de schorseneren zachtjes pruttelen totdat de slagroom begint in te dikken
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

  • strooi nu de gehakte peterselie erover heen, roer nog even door en serveer!

de varkenshaas

 

  • Zet alle ingrediënten klaar
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    zet alles klaar

  • snij de varkenshaas in medaillons
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    gesneden varkenshaas

  • bestrooi ze met zout, peper en rozemarijn
  • verhit een pan met wat (room) boter
  • bak de varkenshaas lekker bruin (vuur niet te hoog) en draai geregeld om
    kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

    lekker bakken

  • serveer met klontje kruidenboter en wat gehakte peterselie

Eet smakelijk!

kersthoofdgerecht: varkenshaas medaillons met oven-krielaardappeltjes en romige schorseneren

klaar!

You may also like

1 comment

Colombiaanse goulash met rijst, schorseneren en avocado 31 januari 2018 - 21:46

[…] kerstmis […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer