Home blogpost Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel

Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel

by Claudia
Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel
Lekker uit de oven

Altijd fijn..een ovenschotel! Ok de dag van maken kost het je ff ietsie meer werk, maar de dag erna (of een andere dag, je kunt deze schotel prima invriezen) ben je dan ook zo klaar!

Deze schotel kwam eigenlijk toevallig in me op toen ik nog snijbonen in de koelkast zag liggen; Deze had ik eigenlijk gekocht om er een herfst stamppot mee te maken, maar daar had ik ineens geen zin meer in; dus dan maar iets anders!

Begin er niet aan als je over 20 minuten wil eten, met oventijd heb je hier toch wel een uurtje mee bezig. Maar verder is het recept echt super easy.

Snijbonen uit de tuin

Snijbonen vind ik overigens echt een groente groente ..ja klinkt stom, maar ik bedoel daarmee als ik rauwe snijbonen zie en vooral ruik ik echt zoiets heb van ..hmm..heerlijk alsof ze net uit de tuin komen. Komt misschien wel nog uit een “ver veleden” toen mijn oma ze in haar groententuin had staan. Elke jaar een heel gedoe, want de stokken voor de bonen moesten weer geplaatst worden. Vandaar ook de naam “sjtekkebonen” (staakbonen). Ik heb even geen foto van de tuin van oma maar zo ongeveer als deze foto zag het wel uit:

 

snijbonen stokken

 

Qua enkele hoofdingrediënten heb ik het me deze keer overigens best makkelijk gemaakt. Ik had voorgesneden verse snijbonen en een zakje aardappelen die zo de pan in konden. Ja soms mag het ook best wel ns makkelijk vond ik.

Zelf maken?

Als je een recept of tip uitprobeert : Zet het op Instagram of Facebook  met de hashtag #allcrealife  (of tag me) als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! Je kunt me ook altijd een mailtje sturen op claudia@allcrea.nl

Kijk voor nog meer lekkers uit de oven op mijn ”recepten”  afdeling van deze site.

Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel

Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel

Print
Aantal porties: 4-6 benodigde tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • - 400 gram snijbonen, in stukjes
  • - 3 lente uitjes in ringetjes
  • - 2 eetlepels olie
  • - 500 gram rundergehakt
  • - 2 uien (fijngehakt)
  • - 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • - 1/2 rode peper (fijngehakt)
  • - 1 rode (zoete)paprika (in stukjes)
  • - ½ theelepel chilipoeder
  • - 1 tl kaneel
  • - 1 tl komijnpoeder
  • - 300 gram gezeefde tomaten
  • - 1 klein blikje tomatenpuree
  • - 900g kilo kruimige aardappelen
  • - 50 gram gezouten roomboter
  • - flinke scheut volle melk
  • - 100 gram (of zoveel je wil) geraspte kaas naar keuze
  • - zout en peper naar smaak
  • - 1 tl

Aan de slag

  • Zet alles klaar
    alles ligt al klaar

    alles ligt al klaar

  • Kook de aardappelen gaar in water met een groentebouillon blokje in ca. 15-20 minuten en giet ze af.
  • Stamp de aardappelen samen met de roomboter en de lente-ui ringetjes (alleen de bovenste zachte stukjes) met een pureestamper fijn, voeg een flinke scheut melk toe en breng op smaak met zout en peper.
    aardappels met boter en zout en peper

    aardappels met boter en zout en peper

  • Kook intussen de snijbonen in water met wat zout in ca. 12 minuten beetgaar. Zelf gebruik ik meestal een stoomkoker, maar als je die niet hebt dan is koken in water ook prima.
  • Verhit in een wok of grote koekenpan twee eetlepels olijfolie en bak het gehakt in ca 5 minuten rul.
  • Voeg de ui, knoflook paprika en de overige lente uitjes toe en bak 3 minuten mee.
    ui, knoflook en paprika erbij

    ui, knoflook en paprika erbij

  • Voeg de chilipoeder, komijn en kaneel toe en bak nog 1 minuut zachtjes.
    kaneel, komijnpoeder en een pepertje

    kaneel, komijnpoeder en een pepertje

  • Voeg de tomatenpuree en de gezeefde tomaten toe en breng aan de kook.
    tomatenpuree en gezeefde tomaten bij het gehakt

    tomatenpuree en gezeefde tomaten bij het gehakt

  • Stoof het gehaktmengsel 10 minuten op laag vuur.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden (hete lucht)
  • Vet de ovenschaal in.
    ovenschaal invetten

    ovenschaal invetten

  • Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal.
    aardappelpuree op de bodem

    aardappelpuree op de bodem

  • Verdeel het gehaktmengsel en de vervolgens de snijbonen erover.
    gehaktmengsel boven op de aardappelpuree

    gehaktmengsel boven op de aardappelpuree

    gekookte snijbonen erbij

    gekookte snijbonen erbij

  • Dek af met de rest van de puree en bestrooi met de kaas.
    en de laatste laag aardappelpuree

    en de laatste laag aardappelpuree

    geraspte kaas erop

    geraspte kaas erop

  • Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven in ca 25 a 30 minuten goudbruin en strooi nog wat peterselie erop.
    Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel

    Lekker uit de oven: Snijbonengehaktschotel

EET SMAKELIJK!

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt digitale koekjes voor een betere weergave Accepteer Lees Meer